radyobir
radyobir

"2021'de ABD'de nefret suçları yüzde 10'dan fazla arttı"

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 2021 istatistiklerine göre ülkedeki nefret suçları 9 bin 65'e ulaşarak, bir önceki yıla göre yüzde 11,6 arttı.

15 Mart 2023 07:28 | Kategori: ABD

FBI'ın raporunda, nefret suçu mağdurlarının yüzde 64,5'i ırk ve etnik kökeni, yüzde 15,9'u cinsel yönelimleri ve yüzde 14,1'i de dini inancı nedeniyle hedef alındı.

Kurumun açıklamasında, "Güncellenmiş 2021 veri setinde şahıslara karşı işlenen suçlar olarak sınıflandırılan 8 bin 327 nefret suçunun yüzde 43,2'si sindirme, yüzde 35,5'i basit saldırı ve yüzde 20,1'i ağırlaştırılmış saldırıydı." ifadelerine yer verilirken, geri kalan suçlar, vandalizm veya mülke zarar verme eylemleri olarak tanımlandı.

FBI raporunda, en çok siyahilere yönelik (2 bin 233) nefret suçu işlendiği, beyaz karşıtı suçların 948 ile ikinci, eşcinsellere karşı işlenen suçların ise 543 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Ayrıca 2021 raporunda, Yahudilere karşı 324 Hint kökenli Sihlere karşı 214 ve Müslümanlara karşı da 96 nefret suçu kayıtlara geçirildi.

Nefret suçlarının daha sağlıklı raporlanması için çalışan Başsavcı Yardımcısı Vanita Gupta,"Nefret suçlarının ve topluluklara neden oldukları yıkımın bu ülkede yeri yok." dedi.

Gupta, FBI raporunun ardından, nefret suçlarının daha iyi hesaplanması için 2021'de devreye giren yeni Ulusal Olay Bazlı Raporlama Sisteminin (NIBRS) raporlama gerekliliklerine uyum sağlamakta zorlanan yerel otoritelere yardım sözü verdi.

FBI raporları gerçek vaka sayısını yansıtmayabiliyor

FBI'dan verilen bilgide ABD'deki 2021 nefret suç istatistiklerinin ülke genelindeki 18 bin 812 kolluk kuvveti biriminin 11 bin 883'ünden gelen verilere dayanarak elde edildiği belirtildi.

FBI aralık ayında, nefret suçu istatistiklerini yayınlamış, ancak New York, Miami ve Kaliforniya'daki çoğu şehir de dahil olmak üzere ülke çapındaki çok sayıda polis departmanı bilgi sunmadığı için doğru verileri derleyemeyeceğini duyurmuştu.

FBI Direktörü Christopher Wray geçen ay ABD Kongresi'ndeki konuşmasında, "Bazı yargı bölgeleri nefret suçu istatistiklerini bildirmiyor, diğerleri ise topluluklarında nefret suçu olmadığını iddia ediyor. Bu veri doğruysa memnuniyetle karşılanacak bir şey." demişti.

CAIR'in istatistikleri 3 kattan daha fazla

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Corey Saylor AA'ya yaptığı açıklamada kurum olarak 2021'de 308 nefret ve önyargı suçu kaydettiklerini belirtti.

Saylor, "Diğer şikayetlerin yanı sıra 2021'de, başörtüsünün zorla kaldırılması, taciz, vandalizm ve fiziksel saldırı raporlarını içeren 2020 verilerimize göre nefret ve önyargı olaylarında yüzde 28 artış oldu." açıklamasında bulundu.

FBI'ın bildirdiği İslam karşıtı suç rakamı ile (96) CAIR'in istatistikleri arasında 3 kattan daha fazla farklı olduğu göze çarptı.

Saylor, CAIR raporlarında sözlü taciz gibi suç unsuru içermeyebilecek olayları dahil edildiği için FBI verileriyle doğrudan bir karşılaştırma yapılamayacağını vurguladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI