radyobir
radyobir

"ABD vatandaşlarına yönelik saldırılar kabul edilemez"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Meksika'da kaçırılan 4 ABD vatandaşından 2'sinin hayatını kaybetmesi üzerine, "ABD vatandaşlarına yönelik saldırılar, nerede ve hangi koşullar altında olursa olsun kabul edilemez." dedi.

08 Mart 2023 08:43 | Kategori: ABD

Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Meksika'da kaçırılan 4 ABD vatandaşından 2'sinin hayatını kaybetmesi ile ilgili bu ülkenin yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Jean-Pierre, bu kişilerin aileleriyle temasta olduklarını söyledi.

Jean-Pierre, "ABD vatandaşlarına yönelik saldırılar, nerede ve hangi koşullar altında olursa olsun kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Önceliklerinin kaçırılan vatandaşların sağ salim geri dönmesi olduğunu belirten Jean-Pierre, bu konuyu ciddiye aldıklarının altını çizdi.

Kaçırılan Amerikan vatandaşlarının Meksika'ya sağlık tedavisi için gittikleri iddiasına ilişkin soruya Jean-Pierre, konuya ilişkin incelemelerin devam ettiğini belirterek neden bu ülkeye geçtiklerine dair bilgi vermedi.

Jean-Pierre, Meksika'ya gitmeyi düşünen ABD vatandaşlarının Dışişleri Bakanlığının bu ülkenin güvenlik riski taşıdığına yönelik uyarılarını dikkate alması gerektiğini söyledi.

Jean-Pierre, Joe Biden yönetiminin sınır güvenliği konusunda bir dizi önemli adımlar attığını savunarak, 23 bin sınır görevlisinin sınır güvenliğini sağlamak için görevlendirildiğini ve bunun tarihi bir rakam olduğunu kaydetti. 

Sözcü, Meksika ile uyuşturucu kaçakçılığı ve kartellerle ilgili bir dizi konuda görüştüklerini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konuyu çok ciddiye aldığını aktaran Jean-Pierre, FBI ve diğer kurumların da konu üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Göçmenlerin ailelerinin göz altına alınacağı iddiaları

Jean-Pierre, Amerikan basınında yer alan, Biden yönetiminin, yasa dışı göçü engellemek için göçmenlerin ailelerinin gözaltına alınması uygulamasını getireceğine ilişkin iddiaları ise "söylenti" şeklinde tanımladı.

Yasa dışı göç ile ilgili atılacak adımların görüşülmeye devam ettiğini aktaran Jean-Pierre, göçmenler için yasal yolları genişlettiklerinden ve yasa dışı göçü engellemeye yönelik adımlar attıklarından bahsetti.

"İran'da gizli işkence merkezleri" iddiası

Sözcü Jean-Pierre, ABD'li senatörlerin, "İran'da gizli işkence merkezleri" iddiasıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne çağrıda bulunarak soruşturma başlatılmasını talep etmesiyle ilgili de konuştu.

Senatörlerin çağrısını desteklediklerini belirten Jean-Pierre, İran rejiminin, muhalefeti ve barışçıl protestoları bastırmak için bu tarz uygulamalara girişme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğu görüşünü savundu. Jean- Pierre, "İran hükümeti tarafından uygulanan insan hakları ihlalleri sonuçsuz kalmamalıdır." dedi.

6 Ocak Kongre baskını tartışmaları

Jean-Pierre ayrıca ABD'de 6 Ocak Kongre baskınına ait Fox News'da sunucu Tucker Carslon'ın yayımladığı, baskında polisin rolünü ve medyanın olayı yansıtış şeklini irdeleyen yeni görüntülere ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Görüntüleri izleyenlerin baskında yer alan kişilerin isyancı olmadıklarına ilişkin yorumlara katılmayacağını söyleyen Jean-Pierre, "Başkan, 6 Ocak'ın İç Savaş'tan bu yana demokrasimize yönelik en kötü saldırı olduğunu çok net bir şekilde ifade etti." şeklinde konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI