radyobir
radyobir

'Bavul tam bir romantik komedi'

Sam Bobrick'in senaryosunu yazdığı, Levent Tülek'in uyarlayıp yönettiği "Bavul" adlı oyun, usta oyuncu kadrosu ve yönetmeniyle beraber tiyatroseverlerin "En"leri arasında girmeye başladı. Çiçek Dilligil, Levent Tülek ve Bekir Aksoy "Bavul"u anlattı.

20 Aralık 2018 13:50 | Kategori: Kültür & Sanat

Sema SEZEN

Bavul'un oyuncu kadrosunda sahnelerin usta isimlerinden Bekir Aksoy, Çiçek Dilligil, Yasemin Hadivent ve Mert Asutay yer alıyor.
"Bavul” tiyatro oyunu, son derece zıt iki insanın çılgın, delice ve kahkaha dolu karşılaşmalarını konu alıyor.
Yapımcılığını Karart Kültür Sanat tarafından Osman Genç’in üstlendiği "Bavul” esprili, renkli, çılgın, delidolu bir oyun. İzleyiciye enerji saçan Bavul'un macerasını usta oyuncuları ve yönetmeninden dinledik.

ÇİÇEK DİLLİGİL 

Oyunculuğunu ekranlarda görmeyi özlediğimiz usta oyuncu Çiçek Dilligil, Bavul tiyatro oyununda "Filiz Kavak" karakteriyle karşımıza çıkıyor. Karaktere bürünme sürecini anlatan Dilligil, oyunu büyük keyifle sürdürdüğünü söyledi. 

-Oyuna ve karaktere hazırlanma sürecini anlatır mısınız?

Öncelikle tekst elime geçer geçmez bir çırpıda okuyuverdim büyük keyifle.. Anlaştıktan sonra teksti ve en önemlisi de kendi rolümü "didikleme” süreci başladı. Zira beni tekstte söylenenler kadar söylenmeyenler de ilgilendirir; rol ve durum analizi için. Karakteri tanımaya başladıkça gündelik hayata "O"nun gözü ile bakmaya ve buradan karakterin gerçeğini yakalamaya çalıştım. Olayın günümüzde ve uyarlandıktan sonra ülkemizde geçmesi işi kolaylaştırdı açıkçası. Üstelik oynadığım karakterin farklı özelliklerini taşıyan kişiler de vardı çevremde. Böylece gözlem yapma imkanım da oldu bu süreçte.

-Oyundaki karakterinizi nasıl tanımlarsınız? 

Filiz Kavak, kendi deyimi ile özgür, bağımsız, entelektüel, takıntıları olan, hoş ve güçlü bir kadın. Dışarıdan bakınca, fazlası ile kontrol düşkünü, inatçı, biraz kendini beğenmiş bir kadın. Yalnız yaşayan, gardları olan günümüz modern kadınının mizahi yönü daha ağır basan bir karşılığı bence.. Benden de ve birçok kadından da izler var. Kısaca izleyen her kadın kendinden bir parça bulacak Filiz Kavak’ta.

-Bavul, modern insanın bugününe mizahi bir dille bakıyor. Bize oyundan biraz söz edebilir misiniz?

Oyun günümüzdeki yalnızlığı, aşk arayışını, aşktan kaçışı, aşka kapılışı çok esprili bir dille anlatıyor. Seyirciyi tam bir romantik komedi bekliyor. Kahkaha garantili bir aşk izleyecekler.



-Oyuna hazırlık sürecinizin gündelik hayatınıza etkileri oldu mu?

Role hazırlanırken gündelik hayatımı mutlaka etkiler.. Tabii Filiz Kavak da çok etkiledi.. Onun gözünden dünyaya bakıp, onun tepkilerini verirken arada kaptırıyorsunuz. Bu kadar baskın bir karakter de ister istemez bazen sevimsiz olabiliyor.. Filiz Kavak kolay bir kadın değil, hazırlık sürecinde gerek ben gerek yakın çevrem bunu anladık. En basiti polisiyeye merak sardım ve her şeyin sonunu merak etmeye başladım. Greçkalı cookie denedim, çimen ve yosun suyu ile tanıştım..

-Bavul'da canlandırdığınız karakterin daha önce canlandırdığınız karakterlerden ne gibi farkları var? Rolü kabul etmenizde en büyük etken neydi?

Rolü kabul etmemdeki en büyük etken rolün kendisi oldu.. Oyunu çok sevdim. Levent’in (Tülek) yönetecek olması da karar vermemi düşündürmedi bile..  Bu kadar çağdaş ve güçlü bir kadın  oynamadım sanırım daha önce.. Ayaklarının üstüne çok sağlam basıyor. Gibi sanki..

-Oyunun yönetmeni Levent Tülek aynı zamanda başarılı bir oyuncu. Onunla çalışmak nasıl?

Levent hem çok yakın aile dostum hem senelerce birlikte sahneye çıktığım oyuncu arkadaşım hem de senelerdir jüridaşım. Ama ilk kez yönetmenim oldu.. Onunla çalışmak müthiş konforluydu.. Sakin, keyifli, denemeye ve denetmeye açık, eğlenceli ve heyecanlı bir süreçte müthiş keyifli bir çalışma oldu.. 

-Daha önce Bekir Aksoy’un yazdığı bir oyunda birlikte oynamıştınız. Bekir Aksoy'la tekrar aynı oyunda yer almak ve onunla oynamak nasıl anlatabilir misiniz?

Bekir ile biz okul arkadaşıyız öncelikle.. MSÜ konservatuar'da. Sonrasında Kenter Tiyatrosu. İki oyunda oynadık birlikte yaklaşık 23 sene önce.. Geçen sene de Bekir’in yazdığı "Çocuk İstiyorum"da partner olduk gene.. Kolay kolay bırakmayız birbirimizi. Onunla oynarken öncelikle müthiş güvende hissederim kendimi.. Artık aldığımız soluğu bile hissedebiliyoruz sahnede.. Korkunç disiplinli ve çalışkandır. Bir o kadar komik ve rahatlatıcıdır.. Daimi çalışabiliriz, benim için sorun olmaz.

"KİMLERLE SAHNE PAYLAŞACAĞIM ÖNEMLİ"

BEKİR AKSOY

Usta oyuncu ve oyun yazarı Bekir Aksoy ise Bavul'da "Bedri" karakterini canlandırıyor. Aksoy, "Bedri Kırçıl"ın daha önce büründüğü karakterlerden farkı olduğunu belirtiyor.

-Sizin oyundaki karakterinize hazırlanma süreciniz nasıl oldu?

Bavul'da kötü karakteri oynuyorum, yani Bedri karakterini… Tabii şu ana kadar benim oynadığım karakterlerin dışında bir karakter. Huysuz, sıkıcı, itici, espriden anlamayan.. Ama bunları yaparken de bir parça da olsa sevimli bir adam. Aslında bu rolü kabul etmeden önce her zaman olduğu gibi tiyatronun kasasına bakarım; kimler oynuyor, kimlerle o sahneyi paylaşacağım diye.. Bu oyunda Çiçek Dilligil, Mert Asutay ve Yasemin Hadivent olduğu için kendimi gayet rahat ve işe adapte olabileceğimi düşündüm ve provalara başladık. 

- Oyundaki karakterinize benzediğiniz yönler var mı? 

Ben Bedri'yi çalışırken onunla gerçekten çok eğlendim. Neredeyse tekstin çoğunu kendi replikleri ve kendi espri anlayışının üzerinden tekrar şekillendirdi. Sonuçta bir rolü oynarken kendimiz dışında bir şey canlandırıyoruz. Sadece içimizi analiz ettiğimiz duyguları ve düşünceleri farklı bir karakterle birlikte sahneye aktarıyoruz. O yüzden Bedri'yi oynamak benim için keyifli. Sonuç olarak onunla benzeyen çok tarafımız olmasa da demek ki benim içimde Bedri Kırçıl varmış.



-Rolü kabul etmenizde en büyük etken neydi?

Levent Tülek ile yola çıktığımızda onu bir yönetmenden daha çok arkadaş olarak kabul ettim. Çünkü sahnede en önemli şey bir arkadaşına güvenmek ve onunla aynı paydada buluşabilmek.

-Levent Tülek'le çalışmak sizin için nasıl bir deneyim?

Levent beni oyunda beni son derece özgür bıraktı. Müdahalelerin sadece kendi arzu ettiği ve düşündüğü dünya üzerinden kurdu. Onu zaten insan olarak çok seviyorum; arkadaş olarak çok seviyorum. O yüzden de yönetmen olarak da onunla çok iyi anlaştığımı düşünüyorum. Benim oyuncu olarak görevim, bu işin yönetmenine sonsuz alternatif sunmaktır. Onların içinden kendisi ne seçerse, o artık oyunun bir parçasıdır ve yönetmenin isteğidir.

-Bavul, modern insanın bugününe mizahi bir dille bakıyor. Oyunu sizden dinleyebilir miyiz?

Aslında "Bavul” eski bir oyun ama biz hem günümüze uyarlamaya çalıştık hem de Türk adetleri üzerinden yürümeye çalıştık. Çünkü yabancı formatlar aslında bizim için çok kabul edilebilir yaşam biçimleri değil. O yüzden bu model mizah anlayışını Türk mizah anlayışı ile birleştirip, kendi esprilerimizi, kendi düşünce biçimimizi ortaya koyduk. O yüzden Bavul, izleyen herkesin kendisinden bir parça bir şeyler bulabileceği bir oyun. Daha önce sahnede buna benzer bir oyun oynamadım. Daha doğrusu buna benzer bir rol oynamadım ama bizim işimiz her türlü karakteri elimizden geldiğince başarıyla canlandırmaya çalışmak.

-Başarılı oyunculuk kariyerinizin yanında oyun yazarlığı da yapıyorsunuz. Rollerinizi nasıl seçiyorsunuz? 

Evet, oyun yazarlığı da yapmaya başladım. Aslında çok zor ama çok keyifli. Aynı zamanda da içinde kaygıları ve kuşkuları barındıran bir iş oyun yazarlığı. Çünkü kendinizin dışında yarattınız bütün karakterleri oynayanları, yönetenler işin içinde olanlar ve seyircilerin de inanması lazım. O yüzden rol seçerken genelde inandığım bir şeyi katabileceğimi düşündüm ve bir parçası olabileceğimi düşündüğüm rolleri kabul ediyorum.

-Daha önce kendi yazdığınız oyunda Çiçek Dilligil'le beraber rol almıştınız. Tekrar birlikle çalışmak nasıl?

Evet daha önce Çiçek Dilligil'le benim yazdığım "Çocuk İstiyorum" oyununu oynadık. Daha öncesinde de Kenter Tiyatrosunda iki ayrı oyunda görev almıştık. Çiçek benim arkadaş ve aile olarak gördüğüm birisi. Çünkü hem annesini hem eşini ve çocuğunu çok yakından tanıyorum ve fazlasıyla seviyorum, saygı duyuyorum onlara. Onun bir tiyatro insanı olduğunu düşünüyorum ve onunla çalışmaktan da son derece mutluyum. Çok keyifli bir prova süreci geçirdik, sıkışık ama bir o kadar da üretken. Şu ana kadar izleyen seyircilerimizden çok olumlu tepkiler aldık ve bu tepkilerin giderek artacağını ve oyunumuzu çok daha başarılı olacağını biliyorum. O yüzden bizim oyunumuza gelenler belki hayatlarında görmedikleri kadar çok gülecekler, eğlenecekler. Keyif alacaklar çok hoş vakit geçirecekler ve bunu da gerçekten çok ufak bir maddi karşılık ödeyerek yapacaklar. O yüzden bir an evlerinden, işlerinden çıkıp bu keyifli eğlenceli bol kahkahalı oyuna gelmelerini diliyorum... 

"Usta bir kadroya emanet ettim oyunu"

LEVENT TÜLEK

Yıllarca oyuncu, yazar ve yönetmen olarak başarılı işlere imza atan Levent Tülek, bir yönetmenin seçebileceği en iyi oyuncu kadrosu ve güçlü bir oyunla izleyiciye Bavul'u sunuyor. Tülek, işin başından bu yana titizlikle çalıştıklarını ve oyunda eksik kalan bir yanın kalmadığını belirtiyor.

-Birçok dizi, film ve oyunda yönetmenlik, senaristlik oyunculuk yaptınız. Bu oyuna nasıl bakıyorsunuz?

Her iş benim için ayrı bir önem arz eder. Ama sanırım bu işin en özel tarafı her taşının doğru yere oturmasıydı. Oyuncusundan yapımcısına, kostümünden müziğine kadar herkes çok severek, bana inanarak ve müthiş titizlikle çalıştı. Bugüne kadar yaptığım en temiz, titiz ve kaliteli işlerden biri oldu diyebilirim. Kısacası her işte insanın "ah keşke şurası şöyle olsaydı” dediğiniz bir pişmanlık olur ya, işte Bavul’da bu hiç olmadı.

-Bavul, günümüz insanının bugününe, ilişkilere, aşklara, yalnızlıklarına mizahi bir bakış sunuyor. Oyunu bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Evet günümüzde artık herkesin derdi doğru, sağlıklı ve dürüst ilişkiler kurabilmek. Hem ikili ilişkilerde hem arkadaşlıklarda. İşte bu yolda çabalarken hemen hepimizin başına gelen ortak tuhaflıklar, hatalar, yanlışlar ve küçük kazalar bu oyunun temelini oluşturuyor. Tabii ki bu çatışmalar mizahı doğuruyor. Bavul’da da iki zıt karakterin havaalanında bavullarının karışmasından sonraki ilişkileri aynen böyle ilerliyor. Metnin en şahane tarafı herkesin mutlaka yaşadığı ya da çevresinde gördüğü şeyleri mükemmel tespit etmesi. Herkesin empati kurabileceği, zaman zaman düşündüren ama çokça da eğlenip güldüren tatlı bir komedi Bavul.



-Oyuncu seçiminiz nasıl oldu? 

Komedi oynamak zor iştir. Bence oyunculuk sanatında ustalaşmış isimlerin yapabileceği bir türdür. Riske atmaya gelmez. Yetersiz bir kadro yaparsanız oyun çöker. Metin ve reji ne kadar güçlü olursa olsun oyuncu iyi değilse o oyun kötü olmaya mahkumdur. Dolayısıyla olabilecek en doğru, en iyi ve mizahı çok iyi bilen usta bir kadroya emanet ettim oyunu. Ve inanır mısınız cast'ı ilk oluşturduğumda "bu oyunun yüzde yetmişi çıktı” dedim içimden. Yanılmamışım. Ortaya çıkan iş, kadronun ne kadar isabetli yapıldığını gösteriyor. Bir de arkadaşlarım oldukları ve yıllarca beraber çalıştığım için aynı dili konuşmak da oyunun başarısının başka bir anahtarı oldu.

Bavul için siz nasıl hazırlandınız?

Öncelikle oyununun orijinali Amerika’da geçiyor. Metin güzel ama esprileri, insan ilişkileri farklı ve bize uzaktı. Ben de oyunu topraklarımıza uyarlamaya karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım. Bu işimizi çok kolaylaştırdı. Ardından cast ve prodüksiyon çalışması yaptık. Bu süreç içerisinde yapımcımız Kar-Art Özgür ve Osman beyler çok destekleyici davrandılar. Deyim yerindeyse bir dediğimizi iki etmediler. Bir kültür sanat işinin üretilme sürecinin ne kadar doğru yönetileceğinin harika bir sınavını verdiler. Ardından tabii ki uzun, yorucu ama keyifli bir prova süreci geçirdik ve kazasız belasız, kavgasız gürültüsüz, gülerek ve eğlenerek oyunumuzu sahneye çıkardık.

-Oyunun takvimi belli oldu mu? İlerleyen zamanlarda nerelerde izleyebileceğiz? 

Oyun başta İstanbul olmak üzere tüm Anadolu’da seyircisinin karşısına çıkacak. 2018 biterken Aralık’ta Kayseri, Diyarbakır, Batman, Gaziantep gibi şehirlerde seyircisiyle buluşacak. 2019’da ise Ocak ayında Ankara ve İzmir başta olmak üzere tüm yıl yollarda olacak.

BAVUL

21 Aralık 2018

Yer : Küçükçekmece Atakent Kültür Merkezi

20.00

27 Aralık 2018

Yer : AKSARAY BÜYÜKŞEHİR - Aksaray Kültür Merkezi

19.30

28 Aralık 2018

Yer : İbb Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

20.00

Künye

Yazan: Sam Bobrick 

Çevirmen: Ekin Tunçay Turan

Uyarlayan - Yöneten: Levent Tülek

Yapım: Karart Kültür Sanat

Yapımcı:Osman Genç

Oyuncular: Bekir Aksoy , Çiçek Dilligil , Mert Asutay , Yasemin Hidavent

Müzik: Bora Öztoprak

Sahne Amiri: Berna Güler

Dekor: Serkan Kavurt

Kostüm: Sadık Kızılağaç

Işık Tasarım: Kemal Edis

Ses Efekt: Erhan Kösüre

Yönetmen Yardımcısı: Zeynep Belber

Asistan: Elif Koraş

Afiş Tasarım: Ethem Onur Bilgiç

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI