radyobir
radyobir

"Birkaç gün sonra Ramadi'yi geri alırız"

Irak başbakanı Haydar el Abadi, Ramadi kentinin "birkaç gün içinde" IŞİD güçlerinden geri alınacağını, ancak uluslararası koalisyon ortaklarından daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

25 Mayıs 2015 13:22 | Kategori: Dünya

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün, Ramadi'nin Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçmesiyle ilgili olarak "Irak ordusunun savaşma iradesi olmadığını gösteriyor" demişti.

CNN yayınına katılan Carter, Irak güçlerinin IŞİD militanlarına göre sayıca çok üstün olmasına karşın geri çekilmeyi tercih ettiğini söylemişti.

BBC'ye bir mülakat veren el Abadi ise, Amerikan Savunma Bakanının sözlerini hayretle karşıladığını belirtti; "Carter, Irak'a büyük destek veriyordu. Eminim ki, kendisine yanlış bilgiler aktarılmış" dedi.

IŞİD'in şok taktiklerinin Irak güçlerinin moralini bozduğunu söyleyen el Abadi, "Güçlerimiz savaşma iradesine sahip ama bilinmedik noktalardan, IŞİD'in patlayıcılarla yüklü zırhlı kamyonlarla düzenlediği saldırılara hedef oluyorlar. Bunlar adeta küçük birer nükleer bomba gibi etki yapıyor ve kuvvetlerimiz üzerindeki etkisi de çok kötü oluyor" diye konuştu.

 

Irak hükümeti IŞİD'in ilerlemesini durdurmak amacıyla bölgeye Şii milisleri konuşlandırmıştı.

Ramadi'nin geri alınacağından emin olduğunu vurgulayan Irak Başbakanı, "Ramadi'yi kaybetmiş olmaktan kalbim kan ağlıyor. Ama emin olun ki, kenti yakında geri alacağız." dedi.

"SURİYE-IRAK SINIRININ KONTROL EDİLMEMESİ HATAYDI”

Bununla birlikte el Abadi, Suriye'den Irak'a pek çok IŞİD militanı geçtiği ve çatışmalarda yeni taktiklere başvurdukları için daha fazla uluslararası yardıma ihtiyaç duyduklarını vurguladı ve şöyle sürdürdü:

"Suriye-Irak sınırını daha sıkı bir kontrol altına almamak hataydı. Suriye'nin kargaşa içinde olması IŞİD'i güçlendirdi. Uluslararası koalisyon ortaklarımızdan sınırdaki kontrolleri pekiştirmelerini istedik."

İran ve Ürdün'ün teröre karşı güçlü bir destek verdiklerini söyleyen el Abadi, bununla birlikte, "Körfez ülkeleri tehdidi hissetmelerine rağmen bu durumla gerçekçi bir şekilde baş etmiyorlar" dedi.

 

Cumartesi günü milisler Anbar vilayetinin yönetim merkezi Ramadi'nin doğusundaki Husayba'yı geri almıştı. Bölgede dün şiddetli çatışmalar meydana geldi.

Irak güçleri geçen yıl boyunca IŞİD karşısında birçok yenilgilere uğradı. Geçen hafta da, Ramadi'de, daha küçük çaptaki IŞİD birliği karşısında geri çekildi.

Başkent Bağdat'ın sadece 110 km. batısında olan Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesi, Irak hükümetini çok zor bir durumda bıraktı. Kentte yaşayan binlerce sivil kaçmak zorunda kaldı.

Bu arada Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah, "IŞİD ile Suriye'de çarpışan diğer Sünni militanların, dünya için görülmemiş bir tehlike yarattığını" söyledi. Video bağlantısıyla binlerce yandaşına hitap eden Nasrallah, Hizbullah güçlerinin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a destek vermek için Suriye'nin her yerinde çarpıştıklarını da, ilk defa doğruladı.

Kimi gözlemcilere göre, IŞİD halen, Suriye topraklarının yarısını, Irak topraklarının da üçte birini kontrolü altında tutuyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI