radyobir
radyobir

Blair: "IŞİD'in ortaya çıkmasında Irak savaşının da payı var"

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, 2003'te ABD öncülüğündeki Irak işgalinde yapılan hatalardan dolayı özür diledi. Blair, IŞİD'in ortaya çıkmasında Irak savaşının da payı olduğunu itiraf etti.

25 Ekim 2015 10:59 | Kategori: Dünya

CNN'de Fareed Zakaria'ya konuşan Blair, "Aldığımız istihbarat yanlış olduğu için özür dilediğimi söyleyebilirim. Ayrıca planlamadaki bazı hatalar ve, şüphesiz, rejimi ortadan kaldırır kaldırmaz yaşanacaklarla ilgili anlayışımızdaki hatadan ötürü özür dilerim" dedi. 

BBC'nin haberine göre; Blair, Parlamento'da ve Irak Soruşturma Komisyonu'nda bu iki mevzuya ilişkin özür dilemişti. 

Irak savaşı konusunda bütünlüklü bir özür dilemekten kaçınan Blair, "Saddam'ı uzaklaştırdığımız için özür dilemem zor. Bugün, 2015 yılından bakınca bile, orda olmaması, olmasından daha iyi" diye konuştu. 

IŞİD'İN ORTAYA ÇIKMASINDA IRAK İŞGÂLİNİN PAYI VAR

Blair, "Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ortaya çıkmasının ana nedeni 2003'teki Irak işgâli” yönündeki görüşte "doğruluk payı" olduğunu da itiraf etti:

"Elbette, 2003'te Saddam'ı deviren bizlerin 2015'teki durumdan sorumlu olmadığımızı söyleyemezsin. Fakat şunları görmek de önemli: Bir; 2011'de başlayan Arap Baharı'nın da bugünkü Irak üzerinde etkileri var. İki; IŞİD, Irak değil, Suriye'deki ortamda sivrildi."

Zakaria'nın, "Irak'a girme kararı nedeniyle 'savaş suçlusu' olarak yaftalanmasına ilişkin kendini nasıl hissettiği sorusuna" cevabında Blair, "O dönemde doğru olduğuna inandığım şeyi yaptım" yanıtını verirken, "Şimdi, doğru ya da yanlış... Herkesin o konuda kendi yargısı olabilir" dedi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI