radyobir
radyobir

"Bölgedeki olumlu gelişmeler Lübnan'ın lehine olacak"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran-Riyad anlaşmasının ardından bölgede yaşanan "olumlu" gelişmelerin Lübnan'ın lehine olacağını söyledi.

27 Nisan 2023 07:27 | Kategori: Ortadoğu

İki gün sürecek Lübnan ziyaretine başlayan Abdullahiyan, Beyrut Uluslararası Havalimanı'ndan bir basın toplantısı düzenledi.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın ardından bölgede son birkaç hafta içerisinde yeni gelişmeler yaşandığını belirten Abdullahiyan, "Bunların sonuçları, tüm bölge, İslam alemi ve Lübnan için hayırlı olacaktır." dedi.

"Lübnan'ın durumunun iyileştirilmesi için bazı girişim ve fikirlere sahibiz"

Beyrut'ta bulunma sebebini ise Abdullahiyan, "Bir kez daha İran'ın; Lübnan hükümeti, halkı, ordusu ve Lübnan'daki direniş cephesini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtmek istedik." ifadeleriyle dile getirdi.

Abdullahiyan, Tahran ile Beyrut arasındaki ikili ilişkilere işaret ederek, Lübnan'ın durumunun iyileştirilmesi için bazı girişim ve fikirlere sahip olduklarını, ziyareti sırasında Lübnanlı yetkililerle bunları görüşeceklerini söyledi.

"Sudan'daki çatışmalardan endişe duyuyoruz"

Sudan'da yaşananlara da değinen Abdullahiyan, çatışmalardan endişe duyduklarını ifade etti.

Abdullahiyan, "Özellikle Afganistan, Yemen, Ukrayna ve Sudan başta olmak üzere bölgede barışın güçlendirilmesi için tüm çabalarımızı sarf edeceğiz." diye konuştu.

Abdullahiyan'ın "Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimi için Beyrut'ta" olduğu iddiası

Öte yandan Lübnan'da muhalif ve bağımsız bir yayın politikası izleyen "El-Cumhuriyye" gazetesinin siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Abdullahiyan'ın, İran'ın müttefiki Hizbullah ve Emel Hareketi'ni "Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimlerinde Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye'ye destek vermekten vazgeçirmeye çalışacağı" ileri sürüldü.

Lübnan'daki cumhurbaşkanı krizi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren 13. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni bir isim seçilmesi için Mecliste yapılan 11 oylamadan da sonuç alınamadı.

Başta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayını öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasındaki çekişme devam ediyor.

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için yeni hükümet de teşkil edilemiyor. Bu nedenle geçici hükümet istisnai durumlar dışında toplanamıyor ve ülkenin sorunlarını çözebilmek için herhangi bir karar alamıyor.

Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI