radyobir
radyobir

"CDC gerekli görürse maske kararını temyiz edeceğiz"

Başkan Joe Biden yönetimi, kamu sağlığı yetkililerinin gerekli görmesi halinde mahkemenin uçaklarda maske zorunluluğuna son veren kararını temyize götürebileceklerini bildirdi. Başkan Joe Biden ise bu açıklamadan birkaç saat önce bir soruya yanıtında, uçaklarda maske takmaya devam edip etmemenin yolcuların tercihine bağlı olduğunu söyledi.

20 Nisan 2022 07:52 | Kategori: ABD

Biden’ın bu açıklaması, yönetiminin maske kullanımı konusundaki resmi kılavuzuna ters düştü.

Adalet Bakanlığı, Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) kamu sağlığını korumak için gerekli olduğuna kanaat getirdiği takdirde, ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Kimball Mizelle’in 14 aydır yürürlükte olan toplu taşımada maske şartı uygulamasını bozan kararını temyize götüreceğini açıkladı.

Karar, Biden yönetiminin COVID-19’un yayılmasını önlemeyi amaçlayan kilit uygulamalarından birini iptal etmiş oldu.

Adalet Bakanlığı yayınladığı açıklamada, "Eğer CDC, değerlendirmenin ardından, zorunlu uygulamanın kamu sağlığı için gerekli olduğu sonucuna varırsa, Adalet Bakanlığı mahkemenin kararını temyiz edecek” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden’ın açıklamasından kısa süre önce uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, CDC’nin hala halka toplu taşıma araçlarında maske takmaya devam etmelerini tavsiye ettiğine dikkat çekti. Psaki, "Kişileri maske takmaya teşvik etmeyi sürdürüyoruz” dedi.

Biden: "Maske takıp takmamak yolculara bağlı”

Biden ise New Hampshire eyaletine vardıktan sonra gazetecilerin, yolcuların uçaklarda maske takmaya devam etmelerinin gerekip gerekmediği sorusuna, "Bu onlara bağlı” yanıtını verdi.

Amerikalı bir yetkili, Florida’nın Tampa kentinde geçen yıl açılan davada dün açıklanan kararın ardından, CDC’nin toplu taşımada maske zorunluluğunun artık yürürlükte olmadığını söylemişti.

Karar, ABD’de COVID-19 vakalarının yeniden artmaya başladığı ve günde 400’ün üzerinde can kaybının yaşandığı bir zamanda geldi.

Psaki, "Kamu sağlığını ilgilendiren kararları mahkemeler değil kamu sağlığı uzmanları vermeli” diye konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI