radyobir
radyobir

"Cosi Fan Tutte" Süreyya Operası'nda

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, "Cosi Fan Tutte"yi 6 Ekim'den itibaren Sahneleyecek.

04 Ekim 2021 05:28 | Kategori: Opera ve Bale

Wolfgang Amadeus Mozart’ın 1789 yılında  bestelediği hicivli, komik opera Cosi Fan Tutte… Türkçeye "Bütün Kadınlar böyledir" olarak çevrilebilir.

Mozart’ın ünlü operaları , "Figaro’nun Düğünü” ve  "Don Giovanni” operalarının da libretto yazarı olan Lorenzo Da Ponte,   "Cosi Fan Tutte” Operasının librettosunu da yazmıştır.



Mozart, operayı Fransız Devrimi zamanlarında yazmıştır ve ilk kez  bestecinin ölümünden 1 yıl önce, 1790'da Viyana’da sahnelenmiştir. Ancak eser  esas olarak, 20. yy’da opera repertuvarlarında sıklıkla yer almaya başlayarak , "Figaro’nun Düğünü” ve "Don Giovanni” operalarının yanındaki yerini almıştır.

Operada "Sadakat” kavramı ana temayı oluştururken, kadınların bağlılığını sınamak isteyen erkeklerin nasıl gülünç duruma düştükleri işlenmektedir. Eserde , komedi ve dramanın ustaca ayarlanmış dengesi görülebilmektedir.



İtalyanca seslendirilecek olan Cosi Fan Tutte operası, 18.yy  sonlarında Napoli'de geçer… İki asker, Ferrando ve Guglielmo nişanlılarının (Dorabella ve Fiordiligi) sonsuza kadar sadık kalacağını iddia etmektedir. Don Alfonso tartışmaya katılır ve bu iki kadının (tüm kadınlar gibi) kararsız olduğunu bir gün içinde kanıtlayabileceğini iddia ederek Ferrando ve Guglielmo ile bahse girer…

Eserin sahne kurgusu  Suat Arıkan tarafından gerçekleştiriliyor. Orkestra Şefi Murat Cem Orhan yönetimindeki  İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, küresel salgın şartları gereği sahnede yer alacak. 



Eserin 4,5 dakikalık üvertür bölümünde ise  Ayşem Sunal Savaşkurt’un koreografisi ile hikaye, eğlenceli bir bale ile anlatılıyor.  Sahne ve kostüm düzenleme Olcay Engin Kaymaz’a , ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait. 

Temsillerde dönüşümlü olarak; Fiordiligi: Gülbin Günay / Ayten Telek, Dorabella: Barbora Hitay / Dilan Saka, Despina: Sevim Ateş / Özlem Soydan, Ferrando: Caner Akın / Ufuk Toker, Guglielmo: Caner Akgün / Alper Göçeri, Don Alfonso: N. Işık Belen rol alıyorlar.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI