radyobir
radyobir

"Deprem konteynerleri hırsızların hedefinde"

17 Ağustos 1999'da merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve 17 bin 840 kişinin hayatını kaybettiği depremin yıl dönümünde konuşan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Deprem, ülkemizin hiçbir zaman unutmaması gereken bir gerçek. Afet gelecek" dedi.

17 Ağustos 2018 07:33 | Güncelleme :17 Ağustos 2018 08:05 | Kategori: Yaşam

Mehmet Güllüoğlu, 17 Ağustos 1999 tarihinin milat olduğunu söyledi. Yapı denetimlerinin başladığını, arama kurtarma kapasitesinin o günlerin kat kat üzerine çıktığını belirtti.

"En büyük değişim ‘risk azaltma’da oldu. Bugün kentsel dönüşüm afet yönetiminin en önemli parçalarından biri" diyen Güllüoğlu, şöyle devam etti:

"Yolların kapalı olduğu yerdeki enkaza insan kaynağı yetmez. Kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. Zaten imar barışının temel faktörlerinden biri de kentsel dönüşüme kaynak bularak hızlandırmak. Binalar hakkında daha geniş bilgi sahibi olunarak yoğun kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacak. Vatandaşın da katılımı şart. Türkiye’nin yarısından fazlası deprem kuşağında yaşıyor. Kişiler kendi binasından emin olmalı, belediyeye gidip binama bakın demeli, sağlam değilse kentsel dönüşüm başlatılmasını talep etmeli. Çocuğunu, eşini seven binasını kontrol ettirsin.”

Güllüoğlu, İstanbul'daki toplanma alanlarına ilişkin olarak yöneltilen soruyu şöyle yanıtladı:

"Yetki yerel yönetimlerde. Belediyelerden beklentimiz ilin afet riskine ve nüfusuna göre yeterince toplanma alanı belirlemesi. Ancak toplanma alanları değişmez değildir. Şehirler gelişiyor. Belediye bir parkı imara açıp başka alanı toplanma merkezine çevirebilir. Şu an İstanbul’da iki binin üzerinde toplanma alanı var. Milyon metrekarenin üzerinde yer ayrılmış durumda. Bundan sonraki hedef toplanma alanlarını görünür kılmak. Deprem, ülkemizin hiçbir zaman unutmaması gereken bir gerçek. Afet gelecek. Tedbir kültürünü değiştirmeli, ‘Kötü evdeyim ama fiyatı uygun’ dememeliyiz. Eskiden kadercilik yaygındı. Bilimsel olarak bazı şeyleri yaparsak daha önceden ‘Allah’ın takdiri’ denip bırakılan şeylere engelleyebiliriz. Tabiata, gezegene ve Allah’a suç bulmamak, ‘Biz ne yaptık’ diye bakmak gerekiyor.”

'ANAHTARLARIN YERLERİNİ VE DEPREM ANINDA KİMİN AÇACAĞINI KİMSE BİLMİYOR'

Güllüoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen yaklaşık 2 bin konteynerin çoğu zaman içinde hırsızların hedefi oldu. İçinde 960 parça malzeme bulunan konteynerlerden en çok jeneratör gibi pahalı eşyalar çalındı. Hırsızlıklar üzerine konteynerlerin sayısı yıllar içinde azaldı. Şu an kapılarında 4 ayrı kilit bulunan konteynerlerin anahtarları mahalle muhtarları ve belediye yetkililerinde bulunuyor. Ancak anahtarların yerlerini ve deprem anında kimin açacağını birçok kişi bilmiyo

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI