radyobir
radyobir

"Domuz gribinden 16 kişi hayatını kaybetti"

Sağlık Bakanı açıkladı: "2015 yılı itibarıyla, bize ulaşan 3 bin 117 numune gelmiştir. Bunlar içerisinde 170 vakamız H1N1 dediğimiz domuz gribidir. Bugün itibarıyla toplam 11 domuz gribi vakamız kaybedilmiştir."

17 Mart 2015 10:10 | Güncelleme :17 Mart 2015 10:20 | Kategori: Sağlık

Açıklamanın satırbaşları şöyle:

170 DOMUZ GRİBİ HASTASINDAN 11'İ HAYATINI KAYBETTİ

"Vakalarda artış görüyoruz. Bu mevsimsel olarak diğer yıllara benzer bir artış görüyoruz. 2015 yılı itibariyle 317 numune bize gelmiştir. Bunlar içerisinde 170 vakamız domuz gribidir. Bu vakalarda kaybettiğimiz oran da 11 vakadır. 11 domuz gribi vakamız hayatını kaybetmiştir. 2014'te 11, 2015'te 5 olmak üzere toplam şu ana kadar 2014-15 sezonu için konuşuyorum 16 vakayı kaybettik. Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Mersin bölgemiz içerisinde bulunuyor. Samsun'da da üç vakamızı kaybettik. Bu illerimizle ilgili yerinde değerlendirme de yapılıyor. Bu yıl bir artış salgın var mı, bilim kurulumuz herhangi bir salgın olmadığı konusunda mutabık kalınmıştır."

NİSAN SONUNA KADAR GRİP SEZONU DEVAM EDİYOR

"Grip döneminin devam etmesi sebebiyle nisan sonuna kadar, illerle ilgili çalışmalarımızı paylaşıyoruz. Genelgemizle kamu hastanemize başvuranların gribal vakalarını takip altına alıyoruz. Kamuoyunu şu açıdan bilgilendirmemiz önemli. Risk grubundaki hastalarımızın daha yakın takip açısından ilgili kurumlarla, huzurevleri yaşlı bakım evleri takibi açısından takip edeceğiz hastalarımızı. Beslenme alışkanlığımız ve hijyen çok önemli. El yıkamamız çok önemli. Yine gribe yakalanan vatandaşlarımız bazen ihmal ediyorlar hekime gidişlerini, geçmeyen gribal enfeksiyon diyelim.

HEKİME GEÇ BAŞVURULMASIN

Vakalarımızın bir kısmı hekime geç ulaşıyor, solunum yetmezliğine kadar giden bir süreci oluşturuyor. Yakalanan hastalarımızı takip altına almak, engel olmak, tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz. Yoğun aşılama periyoduna girmemiz söz konusu değil. Bir ay içinde grip sezonu kapanıyor. Ama tedbirlerimizi artıracağız.

ANTİVİRAL İLAÇLAR KAMU HASTANELERİNDE ÜCRETSİZ VERİLECEKTİR

Antiviral ilaç organizasyonu yapılmıştır. Kamu hastanelerimizden hastalara ücretsiz olarak verilecektir. Grip sadece soğuk algınlığı deyip geçmemek gerekiyor. Yakalanan hastalarımızın sıvı desteği, vitamin desteği almaları gerekiyor. H1N1 için konuşuyorum, 2012-2013 yılında 812 pozitif vaka var. 2013-2014 te 17 grip vakası var."

SORU-CEVAP

Toplantının ardından sağlık bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş sorularını yanıtladı. İşte o yanıtlar:

"Küçük çocuklar için önlem alınacak mı?

Çocuk vakamız yok ama bilim kurulumuz bu konuyu ayrıntılı değerlendirdi. Dilerseniz kendilerine söz verebiliriz."

Uzmanlar: "Çocukların doğası gereği hem de çok birbiriyle bi şeyler paylaşması bulaşmayı kolaylaştrıroypr. Biraz iş ebeveynere düşüyor çocuğun hastalandığını hissettiği dönemde kreşe okula önlem olarak göndermezlerse diğer çocuklara bulaşmaz. Bu grip döneminde okullara tekrar bilgiler verildi el yıkama alıoşkanlıklarının kazanılması kağıt mendil olması yeterli bir önlemdir. Ama farkı bir seyir gösterseydi farklı bir yaklaşım olurdu."

ÖLENLER 35-45 YAŞ ARASI

Genel olarak 9 tanesi ölenlerin 35-45 arası. Diğerleri 45 yaş üstü 78-75 yaşlarında. 

EL YIKAMA KONUSUNDA UYARIYORUZ

Aralık Nisan gibi dönemler yoğun dönemler. Ekstra önlemler almanız vaka sayısının kaç olmasını bekliyoruz. Bilim kurulunun vermiş olduğu rapora göre hareket ediyoruz.

Grip şu anda beklediğimiz şekilde gidiyor ama kendisinde büyük bir değişiklik yaparsa bunun gibi olaylarda ekstra önlem almamız gerekebilir. Bir risk grubu da sağlık çalışanları. Özellikle el yıkama konusunda uyarıyoruz. Bunlardan bir tanesi de hastanede mutfakta çalışan bir elemanımız. Bu bakımdan uyarıyoruz.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI