radyobir
radyobir

"Dünya Sağlık Örgütü'ne para göndermeyeceğiz"

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) Çin konusundaki 'peşin hükmü' nedeniyle yardım için para göndermeyi durduracaklarını açıkladı. Trump, DSÖ için "Hep Çin'in tarafında duruyorlar ve onları biz fonluyoruz" ifadelerini kullandı.

08 Nisan 2020 08:52 | Güncelleme :08 Nisan 2020 10:32 | Kategori: Dünya

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen günlük Koronavirüs Görev Gücü basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ülkenin solunum cihazı stokunun 8 bin 675 olduğunu söyleyen Trump, yaklaşık bin 100 adet cihaz daha teslim alınacağı bilgisini verdi.

Washington, Kaliforniya ve diğer bazı eyaletlerin ihtiyacı olmayan solunum cihazlarını iade ettiğini söyleyen Trump, İngiltere'nin en az 200 cihaz talep ettiğini belirtti.

ABD Başkanı, ayrıca orduya bağlı Mühendisler Birliği'nin de ihtiyacın fazla olduğu bölgelerde yaklaşık 15 bin yatak kapasitesi oluşturmak amacıyla hızlı bir şekilde sağlık tesisleri inşa ettiğini bildirdi.

'Çok acı verici bir hafta olacak'

Trump, "Çok acı verici bir hafta olacak" ifadelerini kullanarak, "Stratejimizin tamamen işe yaradığını gösteren işaretler var. Her Amerikalının bu savaşı kazanmada bir rolü bulunuyor ve biz bu savaşı güçlü bir şekilde kazanacağız" diye konuştu.

DSÖ'ye yüklendi

Konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) Çin konusunda tepki gösteren Trump, "Pek çok şey hakkında yanıldılar. Çin eksenli gibi görünüyorlar" dedi.


"Geçmiş yıllara bakarsanız, her konuda Çin'in tarafındalar" diyen Trump, DSÖ'ye yardım için para göndermeyi keseceklerini duyurarak, "Hep Çin'in tarafında duruyorlar ve onları biz fonluyoruz" diye konuştu.

Daha önce eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton dahil Trump yönetimine yakın isimler, benzer mesajları vermişlerdi. Bolton, DSÖ'yü "Çin'in suç ortağı" olarak nitelendirmişti.



Trump, geçen saatlerde Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, "DSÖ, bu defa gerçekten batırdı. Fonunu büyük oranda ABD sağlıyor ama bu örgüt nedense hala Çin odaklı. Bu konuyla ilgileneceğiz" değerlendirmesinde bulunmuştu.


ABD Başkanı Donald Trump ile yönetiminin koronavirüs görev gücü, salgınla ilgili Beyaz Saray'da günlük basın toplantısında (19 Mart 2020)

​'Danışmanım Navarro'nun uyarı notunu görmezden geldim'

Trump, ayrıca üst düzey ekonomi danışmanlarından Peter Navarro'nun ocak ayında, Kovid-19 salgını hakkındaki uyarı notunu görmezden geldiğini itiraf etti. ABD Başkanı, Navarro'nun notunda, Kovid-19'un ABD'ye yayılmasının felaketle sonuçlanacağının belirtildiği söyledi.

Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Çin'e seyahatleri durdurduğum zamandı. Kimse bunun (pandemi) yaşanacağını söylememişti. İlginçtir ki DSÖ ((seyahatler) durdurmamızdan yana değildi."
Navarro'ya hala güvenip güvenmediği sorulduğunda Trump, "Elbette. Peter akıllı, iyi bir adam" diye konuştu.

Yine Hidroksiklorokin'i önerdi

Trump, Kovid-19'a karşı yine sıtma ilacı Hidroksiklorokin'i önererek, "Bu haptan ölmezsiniz. Yan etkileri olabilir. Doktorlar bunu tavsiye etmeli. Ben doktor değilim. Sadece iyi sonuçlar aldığımızı söylüyorum. Denemek için harika bir şey olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD Başkanı açıklamasında ayrıca "Demokrat bir temsilci, benim tavsiyemden sonra eşinden Hidroksiklorin almasını istedi, 4 saat sonra uyandı ve daha iyi olduğunu söyledi. Bu kadın öleceğini düşünüyordu. Bu kadın bir demokrat bir olsa da, ki artık bana oy vereceğini düşünüyorum, tavsiyemi dinledi" ifadelerine yer verdi.

Trump'ın şimdiye önerdiği ilaçlar Gilead Sciences adlı ilaç şirketinin geliştirdiği ve test aşamasında olan Remdesivir ve Fransız ilaç şirketi Sanofi'nin ürettiği sıtma ilacı Hidroksiklorokuin olarak öne çıkıyor.

Daha önce Gilead Sciences adına 2011 ve 2017 yılları arasında lobi yapan Joe Grogan'ın bugün Koronavirüs Görev Gücü mensupları arasında yer aldığı belirtiliyor.



​Diğer yandan Trump'ın Sanofi'nin hissedarlarından biri olduğu öne sürülmüştü.

'Kötü günündeymiş'

USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin kaptanı Brett Cozier'in, gemideki Kovid-19 vakaları nedeniyle personelin tahliyesine ilişkin gönderdiği ve basına sızan mektup konusunda Trump, "Cozier bu mektubu hiç yazmamalıydı. Ernest Hemingway olmasına gerek yok. Hata yaptı ama kötü bir günündeymiş" dedi.

Theodore Roosevelt gemisi, üzerindeki 5 bine yakın personelle Guam adasında karantinaya alınmıştı. 

Gemideki Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 176'ya ulaşmışken Kaptan Cozier'in de Kovid-19 testinin pozitif olduğu ortaya çıkmıştı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI