radyobir
radyobir

"Esed cizmeyi aştı!.."

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin İdlib vilayetinde önceki gün meydana gelen kimyasal saldırının ardından dün sert açıklamalar yaptı. Trump, "Esad, birçok çizgiyi geçti. Artık harekete geçme sorumluluğum var ve gururla bu sorumluluğu alacağım" dedi.

06 Nisan 2017 06:57 | Güncelleme :06 Nisan 2017 07:02 | Kategori: Dünya

ABD Başkanı Trump, Suriye’nin İdlib vilayetinin Han Şeyhun ilçesinde önceki dün düzenlenen kimyasal silah saldırısını kınadığını belirterek, "Yapılanlar benim için çizgiyi çok aştı. Suriye’ye ve Esad’a karşı bakış açım çok değişti. Artık harekete geçme sorumluluğum var” dedi. Trump, dün Beyaz Saray’da Ürdün Kralı Saldırıyı "adice” olarak niteleyen Trump, 2. Abdullah’la düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

KUMLARA ÇİZİLMİŞ KIRMIZI ÇİZGİ

Basın toplantısında bir gazetecinin İdlib’deki saldırı ile ilgili,"Saldırılara cevap vermek konusunda bir sorumluluk taşıdığınızı hissediyor musunuz?” sorusuna Trump, "Obama yönetimi uzun zaman önce ‘kumlara çizilmiş kırmızı çizgiden’ bahsettiğinde bu krizi çözmek için büyük bir fırsatı vardı. Tehdit ettikten sonra o çizgiyi geçmemesi sadece Suriye’de değil dünyanın pek çok yerinde bizi çok geriletti, çünkü boş bir tehditti” yanıtını verdi. Esad ile ilgili olarak, "Benim için birçok çizgiyi geçti” diyen Trump, "Masum çocukları, bebekleri öldürdüğünüz zaman, bu kırmızı çizginin de ötesindedir”dedi.

GURURLA SORUMLULUK ALACAĞIM

Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasına karşı sorumluluğu olduğunu dile getiren Trump, "Büyük bir problemimiz var, doğru şeyler yapmayan biri var ve bu benim için sorumluktur” dedi. Trump, "Bu sorumluluğu alacağım ve gurur duyarak taşıyacağım” şeklinde konuştu. "Suriye’ye karşı nasıl bir adım atacaksınız?” sorusu üzerine ise Trump, "Esnek bir insanımdır. Belli bir yolum olmasına gerek yok, eğer dünya değişirse ben de değişirim” dedi.

‘ASKERİ MÜDAHALE’ YANITI

"Yaşanan olaylar, askeri olarak Suriye’ye müdahale edilmesi noktasında fikrinizi değiştirir mi?” sorusu üzerine ise Trump, "Farketmişsinizdir ki askeri olarak ne yapacağımızı nasıl adım atacağımızı pek söylemem. Daha önceki yönetimin ‘Biz saldıracağız’ şeklinde günlerce saatlerce açıklamaları olurdu” dedi. Suriye’de Esad rejimine destek veren Şii milisler için ise Trump, "Bir mesaj alacaklar ve mesajın ne olacağını göreceksiniz” ifadesini kullandı.     

SALDIRIDAN ÇOK ETKİLENDİM

İdlib’deki saldırıdan çok etkilendiğini kaydeden Trump şöyle devam etti: "Bu saldırı beni çok etkiledi. Çok berbattı. Takip ediyorum, bundan daha kötüsü olamazdı. Son birkaç haftaya bakarsanız, farklı kimyasal saldırılar oldu. Şimdi yeni bir noktadayız.”

BMGK’DA BATI-RUSYA GERİLİMİ

Saldırı sonrası Fransa’nın talebi üzerine dün olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "Eğer BM bu konuda ortak bir adım atmazsa, ABD tek başına harekete geçmek zorunda kalır” dedi. Haley, "Rusya, dikkatleri Şam’daki müttefiklerinden uzağa çekmek için tekrar tekrar aynı yanlış söylemi kullanıyor. Rusya’nın aldırması için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor” dedi. İngiltere’nin BM Büyükelçisi Matthew Rycroft da, Esad’ın, Rusya’nın bazı muhalif grupların da katılımıyla başlattığı barış süreciyle "dalga geçerek Moskova’yı aşağıladığını” savundu.

Rus Büyükelçi Yardımcısı Vladimir Safronkov ise, İngiltere’yi, barış aramak yerine "saplantılı” olmakla suçladı. Safronkov, herhangi bir karar tasarısını veto gücüne sahip olan ülkesinin yeni bir karara gerek görmediğini söyledi ve "kapsamlı, objektif” bir uluslararası soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı basınının kimyasal silahlar konusunda Şam’ı suçlamakta haddinden fazla aceleci davrandığını öne sürdü. Açıklamada, BM’den çıkacak herhangi bir karar tasarısının veto edilebileceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise,  "Rusya’nın, Esad rejimine devam eden desteğini dikkatlice düşünmesinin zamanı gelmiştir” dedi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI