radyobir
radyobir

"Filistin'e asker göndermeye hazırız!.."

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Filistin'e silahlı kuvvetlerini göndermeye hazır olduklarını, bunun hem Filistin'e hem de İsrail'in güvenliğine katkı yapacağını söyledi.

24 Kasım 2014 10:31 | Kategori: Ortadoğu

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Matteo Renzi ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile görüşmek üzere bugün İtalya’nın başkenti Roma’ya gelecek olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera’ya demeç verdi.
İtalya’nın AB Dönem Başkanı olması sebebiyle bu ziyaretinde İtalya ve Avrupa’ya, ülkesinde olup bitenleri anlatıp, Mısır’a daha fazla İtalyan yatırımcının gelmesi arzularını dile getireceğini ifade etti.
Uluslararası boyutta kendisine yöneltilen pek çok eleştiriye yanıt verdiğini ve Mısır’ın öneminin anlaşıldığını anlatan Abdülfettah es-Sisi, ABD ile büyük dostluklarının bulunduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile mükemmel bir anlaşma içinde olduklarını, yılbaşında da Çin’i ziyaret edeceğini belirtti.
Terörizmin pek çok yüzü olduğunu söyleyen Sisi, IŞİD’in de bunlardan biri olduğunu, terörizmle askeri anlamda mücadele ettiklerini ancak bu tehdidin yoksullukla mücadele etmeden yenilemeyeceğini ve bu konuda birlikte çalışılması gerektiğini anlattı.

Filistin önerisi

Mısır’ın son olarak Gazze’deki savaşın ateşkesle sonuçlanmasına katkıda bulunduğu hatırlatılarak şimdi de son olarak Kudüs’te yaşananların ardından radikal gruplar arasında çatışma çıkma endişesi taşıyıp taşımadığı sorulan Sisi, şu yanıtı verdi:
"Din savaşları, her ne olursa olsun kaçınılması gereken bir dehşettir fakat çoğu zaman bunun için gereken bileşenler eksiktir. Bu durumda özellikle İsraillilere güvenliklerini garanti etmeye aynı zamanda Filistinlilerin, Filistin devleti umudunu beslemeye ihtiyaç vardır. Filistin devletinin oluşmasını takiben taraflar arasında güven tesis edilmesi uzun sürecek. Bunun aynısı İsrail ve Mısır arasında, biz barış yaptıktan sonra olmadı mı? O yüzden geçiş dönemi çok önemli. İsrailliler, güvenliklerini riske edemez. Filistinliler de artık bu noktada, kendilerine de zarar veren ciddi ve pervasız eylemler yapmamalıdır."
Mısır’ın bu konuda yardım etmeye hazır olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Sisi, "Biz silahlı kuvvetlerimizi Filistin’e göndermeye hazırız. Bu hem oradaki yerel polise yardım edebilir, hem de İsrail’in güvenliğini garanti edebilir. Sürekli değil güveni temin edene kadar gerekli olan zaman için söylüyorum. Ama bunun için önce kuvvetleri göndereceğimiz Filistin devleti var olmalı” dedi.
Bu durumu hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile konuştuğunu aktaran Sisi, Netanyahu’ya yürekli bir şekilde bunları söylediğini belirtti.

"NATO, Libya'da görevini tamamlamadı"

Libya'ya da değinen Sisi, "Libya'nın istikrara kavuşması herkes için öncelikli. Orada kaos hüküm sürmekte ve cihat yanlıları kendilerine üs oluşturmakta. NATO oradaki görevini tamamlamadı. Kaddafi ortadan kalktıktan sonra ülkeyi neden terk etti" diye konuştu.
Yeni bir müdahale olasılığı görmediğini belirten Abdülfettah es-Sisi, "Uluslararası toplum, açık bir seçim yapmalıdır. Yardımlar ve ekipmanlar, özellikle yeniden düzeni sağlayacak orduya gitmeli” ifadesini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI