radyobir
radyobir

"Gemi katilleri" ABD basınında

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest (NI), Rusya'nın Kırım'da bulundurduğu modernize edilmiş Utes adlı kıyı füze sistemleri için 'gemi katilleri' benzetmesinde bulundu.

10 Haziran 2019 06:20 | Kategori: Dünya

Michael Peck imzasını taşıyan makalede, Rusya’nın Kırım’da bulundurduğu modernize edilmiş Utes kıyı füze sistemleri ile ilgili değerlendirmelere yer verildi.

Kıyı füze sistemlerinin daha Sovyetler Birliği döneminde Kırım’da konuşlandırıldığı, SSCB’nin dağılmasıyla söz konusu sistemlerin Ukrayna Donanması’na devredildiği, fakat bakımsız kaldıkları için zamanla tamamen kullanılmaz hale geldikleri kaydedildi.

Utes sistemlerinin 2016’da eski haline getirildiklerine dikkat çekilen makalede, yenilemenin ‘başarılı olduğu ve tam zamanında yapıldığı” vurgulandı.

Modernize edilen sistemlerin Karadeniz tarafından gelebilecek amfibik bir harekâta karşı koyma kabiliyetinde olduklarına ve ‘Moskova’nın Kırım’ı elinde tutmaya yönelik kararlılığını gösterdiklerine’ dikkat çeken yazar, turbo jet motorlu P-35 gemisavar füzelerinin sistemleri gerçek bir ‘gemi katiline’ dönüştürdüğünün altını çizdi.

Utes komplekslerinin yeni füzelerle donatılabileceği dikkat çekilen yazıda, uzun kıyı şeridi bulunan bir ülke için, muazzam bir donanma tesis etmektense kıyı savunma sistemlerini güçlendirmenin ekonomik açıdan daha karlı bir çözüm olduğu kaydedildi.

Moskova bölgesindeki silah fabrikasında üretilen Utes kıyı füze sistemlerinde kullanılan P-35 füzelerinin menzili 450 kilometreye ulaşabiliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI