radyobir
radyobir

'Güneşten korunmak için yazı beklemeyin'

Güneş ışınlarının kansere neden olduğunu hatırlatan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, güneş kremi kullanmak için yazın gelmesini beklememek gerektiğini söyledi.

25 Mart 2014 20:13 | Kategori: Sağlık

Kanser tanı ve tedavilerindeki son gelişme ve çalışmaların tartışıldığı 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’ne katılan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, cilt kanserinin dünyada en hızlı artış gösteren kanser türü olarak dikkat çektiğini belirtti. Melanom tipi cilt kanserinin öldürücü bir kanser olduğunu söyleyen Çelik, hastalığa sebep olan bir numaralı etkenin güneş ışınları olduğu konusunda uyardı: "İnsanlarımız güneşe sadece plajda karşılaştığını düşünüyor ama, asıl risk fark etmeden maruz kaldığımız güneş ışınları. Otomobil sürerken çıkardığımız kolumuz bile cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Bu yüzden Nisan ayından itibaren herkes işe giderken bile plaja gider gibi en az 40 faktör koruyucu güneş kremi kullanmalılar. Kış tatillerinde kayak yaparken 4000 metre yukarıda güneşe daha yakın iken kaldıkları güneş maruzluğu ise en tehlikelisi’’ şeklinde konuştu.

"AKILLI BOMBA BENZERİ İLAÇLAR UMUT OLDU"

Tüm bu olumsuzluklara rağmen cilt kanseri tedavisinde son beş yılda alınan yolu çok önemli bulduğunu belirten Çelik, yeni nesil hedefe yönelik tedavilerin hastalıkla mücadeledeki önemine dikkat çekti. Malin tipi cilt kanserlerinde kemoterapinin yeterli olmadığını söyleyen Çelik, kanser hücresini freni patlamış bir otomobile benzetti: "Malin melanom’u otoyolda freni patlamış bir aracın hızla savrulması gibi düşünebiliriz. Şimdiye kadar tedavide kemoterapi ile tüm trafiği durdurup yolu kapatarak çare arıyorduk. Ve tabi trafik tekrar açıldığında freni patlamış araç hala yolda olduğu için hastalığın tekrar etmesi sorunları ile karşılaşıyorduk. Yeni tip tedavide akıllı bomba olarak tabir edilen ilaç ile direkt bu tümöre yönelik müdahalede bulunabiliyoruz. Yani trafiği kapatmadan freni patlamış aracı tamir ederek hayatımıza devam edebiliyoruz.’’

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI