radyobir
radyobir

"Güvenli Bölge Konusunda İlerleme Var"

Amerika liderliğindeki koalisyon Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı boyunca güvenli bölgenin uygulanması konusunda 'iyi ilerleme' sağlandığını kaydetti.

16 Eylül 2019 11:18 | Kategori: Dünya

Türkiye ve Amerika aralarındaki güvenlik mekanizması anlaşması uyarınca bölgedeki ilk ortak devriyelerini 8 Eylül’de gerçekleştirmişti.

Koalisyona ait bir delegasyon Pazar günü Kürt güçlerin geri çekilmeye başladığı Tel Abyad’da bir askeri konseyi ziyaret etti.

Koalisyondan yapılan yazılı açıklamada, "Güvenlik mekanizmasının ilk safhasında iyi ilerleme olduğunu görüyoruz” denildi.

Açıklamada, "Koalisyon ve SDG Türkiye’nin endişelerini gidermek adına tahkimatları belirlemek ve kaldırmak için birkaç devriye gerçekleştirdi” ifadeleri kulanıldı.

Açıklamada ayrıca 4 ortak Amerikan ve Türk askeri uçuşunun gerçekleştirildiği de vurgulandı.

Koalisyon açıklamasında,”Güvenlik mekanizmasına ilave ayrıntılar için Türkiye’yle görüşmelerimize ve yakın işbirliğimize devam edeceğiz” denildi.

Türkiye’yle Amerika arasında varılan güvenlik mekanizması çerçevesinde güvenli bölgenin genişliği ve nasıl işleyeceğine dair ayrıntılar çok fazla bilinmiyor.

Bununla birlikte Ankara gözlem noktaları olacağını kaydediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenli bölgenin Eylül ayı sonuna kadar oluşmaması halinde Türkiye’nin tek taraflı hareket edeceğinin mesajını veriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Salı günü yaptığı açıklamada güvenli bölge çabalarını kozmetik olarak nitelemişti.

Amerika Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede YPG’ye destek veriyor. Ankara, YPG’yi PKK’nın uzantısı olarak niteliyor ve YPG’nin Türkiye sınırından uzaklaşmasını istiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI