radyobir
radyobir

"IŞİD'e karşı Türkiye de mücadele etmeli!.."

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadelede, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni ülkelerin adım atmaları gerektiğini söyledi.

08 Eylül 2014 09:37 | Kategori: Dış Politika

NBC televizyon kanalında yayınlanan "Meet The Press" adlı programda Chuck Tood'un sorularını yanıtlayan Obama, "Bu ülkelerin de müdahil olması lazım. Bu onların bölgesi. (IŞİD) bizden daha çok onlara doğrudan tehdit oluşturuyor" diye konuştu.
Suriye ve Irak'ta kritik bölgeleri el,ine geçiren ve Amerika'nın havadan vurmayı sürdürdüğü IŞİD'e karşı ABD'nin attığı adımları anlatan Barack Obama, bir sonraki aşamanın ise bazı atak stratejilerine başlama olduğunu söyledi. Salı günü Kongre liderleriyle bir araya geleceğini, çarşamba günü de IŞİD'e mücadele yöntemlerinin ne olacağını açıklayacağını belirten Obama, izlenecek yöntemler arasında bölgeye ABD askerinin gönderilmesinin bulunmadığını vurguladı. Obama, "Bu, Irak savaşına benzer bir durum değil. Amerika'nın liderliği sayesinde, bu konuda geniş tabanlı uluslararası ve bölgesel koalisyon kuracağımıza inanıyorum. Bölgeye 100 bin Amerikan askeri göndermek gibi bir düşüncemiz yok. Bölgedeki Irak ve Kürt askerlerini desteklemek için hava saldırıları düzenleyen uluslararası bir girişimin parçası olacağız. Iraklıların bir plan oluşturmasına yardım edeceğiz ki IŞİD'ın ele geçirdiği yerleri geri kazanabilsinler" diye konuştu. 
IŞİD'e karşı mücadelede askeri girişim ve önlemlerin yeterli olmayacağın vurgulayan Obama, bunların yanı sıra ekonomik ve siyasi girişim ve önlemlerin bulunması gerektiğini vurgulayan Obama önümüzdeki aylarda öncelikle IŞİD'ın ilerlemesinin durdurulmasının sağlanacağını, düzenli olarak kapasitesinin düşürüleceğini ve sonunda da tamamen ortadan kaldırılacağını savundu. 
IŞİD'e karşı Kongre'den gereken yetkiyi alacağına inandığını belirten Barack Obama, Irak'ta, sorunlarını görmezden gelen Bağdat yönetimine uzaklaşmış Sünnilerin yeniden kazanılması için bölgesel ortaklarla çalışmak gerektiğini anlattı. Obama, "Suriye'de ılımlı muhaliflere de daha çok kaynak sağlamalıyız. Çünkü, bu Sünni bölgede Sünnilerle çalışmadığımız sürece, bu sorunlar ortaya çıkmayı sürdürecektir. Hem Irak hem Suriye'deki stratejimizde amaç IŞİD üyelerini ve varlıklarını ele geçirmek" diye konuştu.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadelede, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni ülkelerin adım atmaları gerektiğini söyleyen Obama, bu ülkelerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehdidin IŞİD tarafından temsil edilen Sünni aşırılık olduğunu belirtti. Söz konusu ülkelerin IŞİD'e karşı mücadelede çok büyük rol oynayabileceklerini vurgulayan Obama, IŞİD'in sosyal medyayı etkin olarak kullandığına da değinerek "Sorun, ılımlı Sünni ülkelerin ve liderlerin IŞİD'in temsil ettiği değerlerin İslam olmadığını söylemeye başlamaları ve bu konuda düzenli bir biçimde çalışmaları" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI