radyobir
radyobir

'IŞİD, topraklarının yüzde 22'sini kaybetti'

ABD merkezli araştırma şirketi IHS'nin yeni analizine göre, IŞİD son 14 ay içinde Suriye ve Irak'ta hakim olduğu toprakların yüzde 22'sini kaybetti.

16 Mart 2016 07:14 | Güncelleme :16 Mart 2016 08:12 | Kategori: Terör

IHS'nin değerlendirmelerine göre IŞİD, Türkiye-Suriye sınırının kontrolünü kaybetmesinin ardından büyük bölümü petrol kaynaklı olan gelirlerinin yüzde 40'ını da yitirdi.

BBC'nin Newsnight programına konuşan güvenlik kaynakları, İngiltere'den Suriye'ye savaşmaya giden cihatçıların sayısının da düştüğünü açıkladı.

İngiltere'den ayrılıp Suriye'deki radikal gruplara katılanların sayısının toplamda 800'den biraz fazla olduğu belirtildi. Bu kişilerin büyük bölümü IŞİD'e katılırken, 100'ü çatışmalarda öldü, 350'si ise İngiltere'ye geri döndü.

'TÜRKİYE GEÇİŞLERİNDEKİ KONTROLÜ YİTİREN İŞİD'İN PARA KAZANMASI ZORLAŞTI'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, IHS'in çatışma izleme haritasını hazırlayan ekibin başındaki Columb Strack; IŞİD'in kalesi Rakka'nın kuzeyinde, Türkiye sınırı geçişlerindeki kontrolü yitirmesinin, karaborsada para kazanmasını çok daha zorlaştırdığı anlamına geldiğini söyledi.

IŞİD sınırı kontrol etseydi kaçakçılar petrol satın almak için güneye gidecek ve bunları tankerler içinde Türkiye sınırı üzerinden dışarı çıkartabilecekti. Şu anda Kürtlerin bu alanı kontrol etmesi nedeniyle petrol ihraç etmek artık daha zor.

IHS, bu alandaki bir önceki araştırma sonuçlarını 2015 aralık ayında yayımlayarak, IŞİD'in yüzde 14'lük bir toprak kaybı yaşadığını açıklamıştı. Geçen süre içinde IŞİD militanları ellerindeki toprakların yüzde 8'ini daha kaybetti.

'IŞİD LİDERLERİNİN ÖLDÜRÜLMESİ PROPAGANDA MESAJLARINI AZALTTI'

Uzmanlar, IŞİD'in toprak kaybı yanında, bazı üst düzey IŞİD liderlerinin son aylarda öldürülmesi ya da yakalanması gerçeğinin, örgütün propaganda mesajlarını azalttığını ifade etti.

IŞİD'in önde gelen Çeçen komutanlarından Ömer El Şişani'nin, Amerikan hava saldırısı sonrası yaralandığı ve yaralarına bağlı olarak öldüğü bildirilmişti. Öte yandan ABD Özel Kuvvetleri'nin IŞİD'in kimyasal silah uzmanlarından Süleyman Davud el Afari'yi yakaladığı açıklanmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI