radyobir
radyobir

"Kaşıkçı'yı öldüren Suudiler ABD'de paramiliter eğitim aldı"

Suudi Arabistan'ın İstanbul konsolosluğunda 2018 yılında gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldüren ekipte yer alan dört Suudi yetkili New York Times gazetesinde yer alan habere göre ABD'de askeri eğitim aldı.

23 Haziran 2021 08:40 | Kategori: ABD

New York Times, paramiliter eğitimin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme çerçevesinde özel sermaye fonu Cerberus Capital Management'ın sahibi olduğu Tier 1 Group tarafından verildiğini belirtti.

Haberde eğitimin savunma ağırlıklı bir eğitim olduğu ve Suudi liderleri korumak için planlandığı ifade edildi.

Cerberus Reuters'ın sorularına henüz yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, yasalar gereğince bakanlığın "basında yer alan savunma sanayi ihracat lisanslama faaliyetlerine ilişkin iddialar" hakkında açıklama yapamayacağını söyledi.

Price ayrıca ABD'nin Suudi Arabistan politikasında "hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını" öncelik vereceğini söyledi.

Washington Post'ta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman ile ilgili eleştirel yazılar yazan Kaşıkçı 2018 yılında evlilik için belge almaya gittiği İstanbul'un Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda veliaht prens ile bağlantılı bir ekip tarafından öldürülmüş ve vücudu parçalara ayrılmıştı. ABD'de Şubat ayında yayımlanan bir istihbarat raporuna göre veliaht prens Kaşıkçı'nın kaçırılması ya da öldürülmesi için operasyon düzenlenmesine onay verdi.

Times'ın haberie göre Ceberus üst düzey yöneticisi Louis Bremer, ABD eski başkanı Donald Trump döneminde Pentagon'da üst düzey bir makama aday gösterilirken kendisine yöneliltilen sorulara yazılı olarak verdiği yanıtta Kaşıkçı'yı öldüren ekibin dört üyesine eğitim verilmesinde şirketinin rol aldığını doğruladı.

Ancak haberde Bremer'in verdiği cevapların Kongre temsilcilerine hiçbir zaman ulaşmadığı, çünkü Trump yönetiminin olayı Bremer'in adaylıktan çekerek cevapları Kongre'ye iletmediğini ifade edildi. Times cevapları Bremer'den temin ettiğini belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI