radyobir
radyobir

"Kayıp kıta" Zelandiya'nın sırları açığa çıkıyor

Bilim insanlarının sırlarını keşfetmek için 2 ay önce yelken açtığı ve büyük çoğunluğu sular altında olan 'kayıp kıta' Zelandiya'nın, kara seviyesine sanıldığından daha yakın olduğu düşünülüyor. Yeni bulgular, kıtada hayvanlar ve bitkilerin takip edebileceği yollar olduğuna işaret ediyor.

27 Eylül 2017 05:33 | Kategori: Dünya

Zelandiya'da şimdiye kadarki en geniş çaplı çalışmayı gerçekleştirmekte olan araştırmacılar, 2 aylık bulgularını yayınladı.

Bulguların arasında fosil keşifleri ve geniş ölçekli tektonik hareketlere dair kanıtlar yer alıyor.

Rice Üniversitesi'nden Prof. Gerald Dickens, "Sıcak sığ denizlerde yaşamış olan mikroskobik organizmaların keşfi, sporlar ve kara bitkilerinden polenler, Zelandiya'nın iklim ve coğrafyasının geçmişte çarpıcı bir biçimde farklı olduğunu ortaya çıkardı" dedi.



​Büyük çoğunluğu Güney Pasifik'te sular altında yer alan Zelandiya, bu sene Amerikan Jeoloji Topluluğu tarafından yeni kıta olarak ilan edilmişti.

‘BİZİM İÇİN ZAMAN MAKİNESİ GİBİ'

Zelandiya boyunca 6 farklı bölgede, deniz tabanından 860 metre derinliğe kadar sondaj yapan araştırmacılar, milyonlarca yıl boyunca meydana gelen tektonik ve ekolojik değişime dair kanıtlar elde etti.
Bölgedeki araştırmacılardan Stephen Pekar, "Tortu çekirdekleri bizim için zaman makinesi gibi. Zamanda çok daha geriye erişmemizi sağlıyor. Bir bilim insanının dediği gibi: Bu sondaj bölgesinde Zelandiya'nın tektonik ve jeolojik tarihini yeniden yazıyoruz" diye konuştu.

Yeni Zelanda'daki Victoria Üniversitesi'nden Prof. Rupert Sutherland ise, "Bu araştırmanın, ‘Güney Pasifik'te bitkiler ve hayvanlar nasıl yayılıp evrimleşti?' gibi önemli bilimsel soruları anlayabilmek adına büyük anlamı var. Eski kara ve sığ denizlerin keşfi bize şu açıklamayı veriyor: Hayvanların ve bitkilerin ilerleyebilmesi için yollar vardı."

Sondaj gemisinin, Yeni Zelanda, Avustralya ve Antarktika çevresinde önümüzdeki yıl daha fazla sefer yapması planlanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI