radyobir
radyobir

"Kırımlı"nın yazarına büyük saygı

Kırım Dernekleri Federasyonu ve Kocaeli Kırım Tatarları Derneği roman yazarı Cengiz Dağcı'nın ölümünden bu yana yaklaşık 4 yıldır yapılamayan anıt mezarını bitirerek ilgili anıt mezarı törenle açtılar. Anıt Mezar Dağcı'nın doğduğu köy olan Kırım-Yaltya-Kızıltaş'ta yaptırıldı ve geçtiğimiz hafta içinde törenle açıldı.

09 Aralık 2014 10:11 | Kategori: Yaşam

Kırım’ın Aluşta şehrinde bulunan Khrasnokamenka köyünde bulunan Cengiz Dağcı’nın mezarının yapımınu Kocaeli Kırım Tatarları ve Kırım Dernekleri Federasyonu Başkanı Vefa İbrahim Aracı’nın sponsorluğunda yapıldı.
Dün akşamda Kırım Türkleri ve Tatar kültürünü romanlarında işleyen Cengiz Dağcı'nın ilk romanı "Korkunç Yıllar"dan uyarlanan"Kırımlı" filminin galası yapıldı.
Özdilek Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen galaya Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Hakan Ergün ile çok sayıda davetli katıldı.
Filmde "Sadık Turan" karakterini canlandıran Murat Yıldırım da filmin 2. Dünya Savaşı'nda Türk cumhuriyetlerinde yaşayan Türklerin çektiği sıkıntıları aktardığını söyledi. Filmin yönetmeniyle oyuncuların iyi bir film çıkardığını belirten Yıldırım, "Böyle bir film yaptığımız için çok mutluyum" dedi.
Yıldırım, filmin daha önce "Kırımlı Korkunç Yıllar" olan ismini afişe sığmayacağı gerekçesiyle "Kırımlı" olarak değiştirdiklerini de dile getirdi.
Filmde işlenen konu ise şöyleydi;
"Rus devrimini takip eden yıllarda kültürel hak ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini umarken Rus milliyetçisi siyasetin baskısına maruz kalan Kırım'da doğan Sadık Turan, baskının doruğa tırmandığı Stalin döneminde okula başlar ve bir Sabah Kızıl Ordu'ya bağlı askerlerin sınıflarına girip bundan böyle Türk alfabesi yerine Kiril alfabesiyle eğitim yapacaklarını tebliğ etmeleriyle dehşete kapılır ve kısa süre içinde milli kimlikleri dışında inançlarını yaşamalarının engellendiğini, camilerin yıkıldığını görür. 2. Dünya Savaşı başladığında Sovyetler Birliği sınırları içinde yaşayan halklar gibi Kırım Türkleri de askere alınıp cepheye sürülmüştür. Sadık Turan, Kızıl Ordu safında subay olarak bir yandan hayatta kalma diğer yandan birlikte cepheye gönderildiği arkadaşlarına siper olma mücadelesi içindeyken Almanlara esir düşer..."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI