radyobir
radyobir

'Kuzey Kore, kutsal dağını patlatacak'

Kuzey Kore'nin nükleer bomba test etmesi ve füze fırlatmasına yönelik tepkiler devam ederken, bu testlerin en büyük zararı yine Kuzey Kore'ye vereceği ve kutsal kabul edilen yanardağı patlatabileceği uyarısı yapıldı.

18 Şubat 2016 08:11 | Güncelleme :18 Şubat 2016 15:03 | Kategori: Dünya

Güney Koreli bilim insanları, Kuzey Kore’nin nükleer testlerinin, test alanı yakınındaki Paekdu Yanardağı’nı tetikleyebileceği ve faaliyete geçirebileceği uyarısı yaptı. Başkent Seul’deki Yonsei Üniversitesi’nde görevli uzmanlar bir araştırma yazısı kaleme aldı ve yer altında yapılan nükleer testlerin basınç değişimlerine yol açabileceğini, bunun da magma odasını etkileyip volkanın patlamasına neden olabileceğini yazdı. Güney Kore’nin yarı resmi haber ajansı Yonhap’a göre yazıda ‘aktif bir volkan yakınlarında yapılan testlerin volkana doğrudan tehlike teşkil ettiği’ belirtildi.

Testlerin yapıldığı Punggye-ri, Paekdu Yanardağı’nın 116 km uzağında yer alıyor.

Genç lider Kim Jong-un'un babası Kim Jong-il'in, Paekdu'nun eteğindeki köylerden birinde doğduğuna inanılıyor. Bu yüzden bu dağ, Kuzey Koreliler tarafından kutsal kabul ediliyor. 



1903'TEN BU YANA HİÇ PATLAMADI

Diğer taraftan ülkenin en yüksek noktası da olan Paekdu en son 1903’te patlamıştı. Ancak uzmanlar son yıllarda dağın altındaki sismik faaliyetlerin arttığını ve magma odasının genişliyor olabileceğini belirtmişti.

Kuzey Kore’nin 6 Ocak’taki ilk hidrojen bombası denediğini açıklamasından önce bölgede 5.1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti. Punggye-ri’deki ilk nükleer test 2006’da yapılmıştı ve 3.6 büyüklüğünde bir sarsıntı olmuştu. Aynı bölgede 2009’da yapılan ikinci testi de 4.4 büyüklüğündeki bir deprem takip etmişti. Öte yandan 2013’teki bir testten önce de Güney Koreli uzmanlar Paekdu’nun patlayabileceği uyarısı yapmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI