radyobir
radyobir

"Mogherini biraz haddini aştı!.."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün görüştüğü AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, "Demirtaş'ın serbest kalmasını ve aynı uygulamayı diğer siyasiler için de bekliyoruz" sözlerine sert tepki gösterdi. Morgherini için, "Biraz haddini aştı" dedi.

23 Kasım 2018 10:30 | Kategori: Dış Politika

Bakan Çavuşoğlu, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

ABD'de ziyaretlerimizde Suriye'nin tüm boyutlarını, İdlib'i, Münbiç'i ve Fırat'ın doğusunda neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Fırat'ın doğusundan bize gelen taciz ateşlerinden sonra verdiğimiz cevaplar sahada neler yapabileceğimizi gösterdik hem de baktık ABD'yi rahatsız ettik. Onlara, "Tehdit gelirse gereğini yaparız" dedik. 

YPG, ABD'nin verdiği destek nedeniyle çok şımardı. YPG bizim için tehdittir ve bu terör örgütüne karşı elimizden geleceğini yapacağımızı söyledik. ABD'ye, "Neden taciz atışlarını engellemiyorsunuz dedik." Biz sınırımızın öbür tarafında var olan tehditi engellemek için her şeyi yaparız.

Bizde bu konuda her zaman kararlılık var. Burada en sağlıklı yöntem Münbiç yol haritasının Fırat'ın doğusunda da uygulanmasını sağlamaktır. YPG'nin buradan çekilmesi lazım. Kobani'den YPG- PKK atılacak ve orada yaşayan insanlara teslim edilecek. Ama buradan YPG'nin PKK'dan atılması lazım. Bizim ABD'yle aramızda diyalog ve bilgilendirme var. Biz taciz edişine karşılık verdiğimizde, askerlerimiz ABD'ye bilgi veriyor. Askerlerimizin karşı karşıya gelmesini istemeyiz ama ABD gibi bir müttefikimizin bir terör örgütüyle işbirliği yapmaması lazım. Rusya bu terör örgütünden hemen geri çekildi ama ABD maalesef lüzumsuz gerekçelerle terör örgütüyle angaje olmaya devam ediyor.

Münbiç yol haritasının yıl sonuna kadar tamamlanması lazım. 

İdlib Muhtırası

M4 ve M5 otoyollarının trafiğe açılması bu güzergahta gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması lazım. Bizim bu yolda katettiğimiz mesafeden Rusya'da memunun, herkes memnun. Şu ana kadar İdlib Muhtırası çok iyi uygulanıyor. Siyasi bir çözüm olmadan bu attığımız adımlar kalıcı olamaz. Bunun içinde en önemli aktör Türkiye'dir.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Suudi Arabistan bizim için de önemli bir ülke, ilişkilerimiz de gayet iyi. Cumhurbaşkanımızla Kral Selman arasında da samimiyet var. Ama burada önceden planlanmış vahşice bir cinayet var. Bizim derdimiz bunun aydınlatılması, burada topu dünyaya atmak gerek yok. Bizim tarafımızda soruşturma gayet şeffaf yönetiliyor. Ama en son başsavcının ziyaretinde Suudi Arabistan tarafından bir bilgi verilmedi. Biz ise elimizdeki bilgileri paylaştık çünkü bizim derdimiz bu cinayetin aydınlatılması. Trump bir anlamda gözümü yumarım diyor ama her şey para değildir. Bu bir cinayet, paranın gözü kör olsun denilmeli. Bu cinayet tesadüf değildir, her şey planlı yapılmıştır. Suudi Arabistan'ın bize bilgi verilmemesi nedeniyle uluslararası soruşturm daha faydalı olabilir. Biz uluslararası bir soruşturma olursa elimizdeki her şeyi paylaşırız demiştik. 

CIA'de ses kaydı var mı?

Biz açıklamalarımızda hiçbir isim kullanmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız Kral Selman'ın bir ilgisi yok dedi. Ama ABD'nin yaptığı açıklamada veliaht prensle ilgili olabilir, olmayabilir dedi. Ama neye göre söyledi bilmiyorum. Burada olabilir de olmayabilir de açıklaması ilginç geldi bize de. Ellerinde bir ses kaydı var mı yok mu bilmiyorum, bizimle bir paylaşımları olmadı. Kaşıkçı meselesinde Avrupa'nın bir yaklaşımı var görüyoruz ama suni tedbirlerle bu olaya yaklaşılmaz. Suudi Arabistan'la ilişkilerimiz bozulmasın diyorlar. Biz de ilişkimiz bozulmasın isteriz ama bu konuda sonuna kadar gideceğiz. Mesela bu yerli işbirlikçi kim? 

Prens Selman ile temas olur mu?

Cumhurbaşkanımız iki kere Kral Selman'la bir kere de Prens Selman ile görüştü. Prens Selman'da Arjantin'de Cumhurbaşkanımızla görüşmek istediğini söyledi. Görüşülebilir tabi. Bu görüşmede Cumhurbaşkanımız tüm bilgileri söyleyecektir. Talebi üzerine bu görüşme olabilir. 

FETÖ meselesi

Trump, iadesi istenilen kişilerin listesini gönderir misiniz dedi. Ben de bu listeyi ilettim. İade taleplerimizi yeniledik ve orada FETÖ'nün iadesinin ne kadar önemli olduğunu söyledik. Ayrıca FBI'ın başlattığı soruşturmaları da gündeme getirdik. 

Halk Bank konusu

Halk Bank davasına baktığımızda FETÖ motifli bir davadır. Daha önceki dava FETÖ'ye destek veren bir savcıydı. Kendi gitti ama ekibinden birileri kaldı demek ki. Orada bizim MASAK gibi kurumlarda bir soruşturma başlattılar. Halk Bankası kendileriyle ilgili tüm bilgileri verdiler. Tüm incelemeler sonucunda Halk Bankası'nın İran yaptırımlarını delmediği kararına varmıştır. Atilla'nın da bundan sonraki cezasını Türkiye'de çekebilmesi için gönderilmesi gerektiğini söyledim. Hakan Atilla Türkiye'ye dönmek istediğini bildirmişti şu anda bir temyiz süreci var. Nihai aşamada bu olacak. FETÖ, ABD misyonlarına da nüfuz etmiş. 

AİHM'in kararı

12 yıl Avrupa Konseyi'nde zaman geçirdim. O dönemde de Avrupa Konseyi'nin reforma tutulması önceliğimizdi. Bu sürece en çok Türkiye katkı sağladı. Bu güzel bir şey. Avrupa Konseyi'nin siyasi kurumları var. Ama AİHM siyaset yapılacak bir yer değildir. Bu kurum siyasallaştı. İnsan Hakları Mahkemesi bu verdiği kararla siyasi karar verdiğini kanıtlamıştır. Bu karar hukuki değildir, siyasidir. Buna itiraz etme hakkımız var. Bu karar uygulanmadı, üyelik tehlikeye düşer diyorlar. Kim diyor bunu ya? Bu konuda bizim Adalet Bakanlığımız ve yargımız bunun yorumlarını yapacaktır. Ama ben bu kararları uygulamayan başka ülkeler de oldu ve üyelikleri tehdite girmedi. 

AB en güvenilir ortak mı?

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini haddini aştı. Toplantıda da bunu söyledim. Yunanistan'a neden sesiniz çıkmıyor dediğimde yüz ifadesini görmenizi isterdim. Onlar için AB üyeleri neler yaparsa yapsın iyidir. Bize Gezi döneminde ders vermeye kalktılar ama Fransa'da neler oldu hiçbir şey söylemediler. 

Türkiye'den güvenilir ortak bulamazlar. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI