radyobir
radyobir

"Mülteciler Türkiye'de kalsın"

Avrupa Birliği'nin mülteci krizini çözmek için Türkiye ile ortak çalışma yürütmek zorunda olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Türkiye ile bir an önce oraya kadar gelen göçmenlerin orada kalmasını sağlayacak müzakereler başlatılmalı" dedi.

18 Eylül 2015 08:12 | Kategori: Dünya

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande sığınmacı krizi hakkında bir görüşme yaptı.

Renzi, ülkesinin sığınmacı krizi karşısında oluşturulacak Avrupa politikasında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise konuyla ilgili Türkiye ile görüşmeleri gerektiğini söyledi.

RENZİ: DUVARLARI YIKAN TARAFTAYIZ

Renzi, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu sığınmacı krizinde ülkesinin sığınmacıların kayıt altına alınacağı bekleme bölgelerinin (hotspot) oluşturulması gibi üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ancak İtalya'nın, sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtılmasını öngören kota sisteminde "adil dağılım" beklentisi içerisinde olduklarını dile getirdi.

Renzi ayrıca, "İtalya, sığınmacılara yönelik bir Avrupa politikasının oluşturulmasına hazırdır" diyerek, sığınmacılara karşı sınırlara duvar ören ya da sınırlarındaki önlemleri kuvvetlendiren AB üyesi ülkelerini eleştirdi.

Renzi, "Avrupa, duvarları inşa etmek için değil yıkmak için kuruldu. Bu, Avrupa'nın kimlik kartında da yazıyor. Biz duvarları inşa eden değil, yıkan taraftayız" diye konuştu.

HOLLANDE: SCHENGEN'İN SONU GELİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa'nın tarihi anlardan birinden geçtiği konusunda Renzi ile hemfikir olduğunu ve Avrupa'nın bunu dayanışma ile aşabileceğini belirtti.

Hollande, AB'de gelecek çarşamba sığınmacı krizi gündemiyle yapılacak olağanüstü zirvenin önemine dikkati çekerken, zirvede liderlerin alması gereken üç somut karar olduğunu aksi takdirde serbest dolaşımı sağlayan Schengen anlaşmasının sonunun geleceğini söyledi.

Somut kararlardan ilkinin; sığınmacıların Avrupa'ya ilk giriş yaptığı ülkelerden İtalya, Macaristan ve Yunanistan'ın, "hotspot" olarak nitelendirilen sığınmacıların kayıt altına alınacağı bekleme bölgelerinin bir an önce oluşturulması gerektiğini ifade eden Hollande, ikinci olarak da "Türkiye ile bir an önce oraya kadar gelen göçmenlerin orada kalması ve daha sonra geldikleri ülkelere dönmesini sağlayacak müzakerelerin başlatılması olmalı" dedi.

'SIĞINMACILARIN GELECEĞİ İÇİN AFRİKA KALKINDIRILMALI'

Fransa Cumhurbaşkanı, üçüncü adımın Afrika'ya ilişkin olduğunu belirterek, "Bu politikalar kapsamında, ekonomik nedenlerle gelen ve Avrupa'nın karşılayamayacağı sığınmacıların geleceği için kendi ülkelerine özellikle Afrika'ya kalkınma yardımları yapılmalı" diye konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI