radyobir
radyobir

"Omicron'un yeni varyantı daha da bulaşıcı"

Danimarka'da yapılan bir araştırma son dönemde tüm dünyada baskın varyant haline gelen Omicron'un yeni alt varyantı BA.2'nin çok daha bulaşıcı olduğunu ortaya koyuyor.

01 Şubat 2022 08:49 | Kategori: Sağlık

Araştırma Danimarka’da 8 bin 500’den fazla hanede yapıldı. Araştırma sonucunda Omicron’un alt varyantı olan BA.2’nin yaklaşık yüzde 33 oranında daha bulaşıcı olduğu tespit edildi. Omicron da bir önceki varyant olan Delta’dan çok daha fazla bulaşıcıydı.

Son veriler Omicron’un ilk varyantı olan BA.1’in dünya genelinde şu an en yaygın COVID-19 virüsü olduğunu gösteriyor. Uzmanlar BA.2’nin aşının koruyucu etkisinden daha fazla kaçma yeteneğine sahip olduğunun da tespit edildiğini belirtiyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre bir evde ev halkından bir kişi Omicron’un BA.1 varyantına yakalandıysa diğer aile üyelerinin de salgına yakalanma olasılığı yüzde 29’ken eğer bu varyant BA.2 olursa diğer aile üyelerinin yakalanma oranı yüzde 39 oluyor. Buna göre BA.2 yüzde 33 daha bulaşıcı özelliklere sahip.

Omicron’un BA.2 varyantı hali hazırda ABD, İngiltere, İsveç ve Norveç’te görülmüş durumda. Danimarka’da da görülen BA.2 halen bu ülkede baskın varyant hale gelmedi.

Uzmanlar BA.2’nin daha bulaşıcı olmasına karşın aşıların koruyucu özelliğine dikkat çekiyorlar. Araştırmaya göre tam olarak aşılanmış kişiler hastalığı kapma ve başkalarına bulaştırma konusunda aşı olmamış kişilere göre çok daha düşük bir orana sahipler.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI