radyobir
radyobir

"Rahatsızlığın nedeni radyo sinyalleri"

Dünya genelindeki Amerika büyükelçilik binalarındaki Amerikalı diplomatları ve ailelerini etkileyen gizemli rahatsızlığa "yönlendirilmiş, darbeli radyolu frekansı enerjisi"nin neden olduğu bildiriliyor.

07 Aralık 2020 08:59 | Kategori: Dünya

Ulusal Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan rapora göre, elçiliklerde çalışanlarda görülen şikayetlerin en olası nedeni olarak darbeli radyo frekansı gösterildi. Rapor Cumartesi günü yayınlandı.

Amerikan temsilcilikleride çalışanların sağlık şikayetleri ilk olarak 2016 yılında Küba’da ortaya çıktı. Bu sebeple "Havana Sendromu” olarak da nitelendirilen şikayetler daha sonra Amerika’nın Çin başta olmak üzere bazı başka ülkelerdeki elçilik çalışanlarında da görüldü.

Kişilerde kulak ağrısı, kafadaşiddetli baş ağrısı, yüksek düzeyli sesler duyma, baş dönmesi, görme ve hafıza sorunları gibi şikayetlerle karşılaşıldı. Bu kişilerden bazılarında rahatsızlıkların devam ettiği biliniyor.

Raporda "Dişişleri Bakanlığı çalışanlarında görülen rahatsızlıkların çeşitlilik göstermesi, klinik açıdan heterojenliği, aralarında sosyal ve psikolojik faktörlerin de olduğu birçok noktada, nedensel faktörlerin olasılığını açık bırakıyor” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da " Bu raporun yayınlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu sayede ne olduğunu anlayabilmemizi sağlayacak verileri ve analizleri de görebiliriz” denildi.

Raporda bu rahatsızlıklara neden olan eylemin kimler tarafından yapılmış olabileceğineyse değinilmedi. Dolayısıyla söz konusu sağlık sorunlarına kimlerin girişiminin neden olduğu halen bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI