radyobir
radyobir

"Referandum OHAL'de yapılabilir?.."

AK Parti, 'başkanlık' tartışmalarına yol açan Anayasa değişikliği sürecine ilişkin düğmeye bastı. Salı günü Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek teklifin Meclis Genel Kurulu'na da yılbaşından hemen sonra gelmesi bekleniyor. Teklifin halkoyuna sunulacağı tarihe ilişkin ise 26 Mart ya da 2 Nisan tarihleri üzerinde duruluyor.

16 Aralık 2016 06:29 | Kategori:

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) önceki akşam toplandı. Toplantıda, ‘başkanlık’ tartışmalarına neden olan yeni anayasa teklifi öne çıkan en önemli konuydu. Bir AK Parti yöneticisi, anayasa teklifinin referanduma sunulacağı olası tarihleri 26 Mart ya da 2 Nisan olarak verdi.

Bu gelişme ise referandumun ocakta 3 ay daha uzatılması beklenen OHAL içinde yapılması olasılığını gündeme getirdi. Bu konudaki tartışma, Başbakan Binali Yıldırım’ın 19 Ekim’deki 3 aylık uzatmanın hemen ardından yaptığı, OHAL’in referanduma gidilmeden önce kaldırılacağı açıklamasıyla başlamıştı. Bu açıklamanın ardından AK Parti kulislerinde, referandumun nisan ayı sonunda yapılması halinde OHAL’in kaldırılmış olacağı değerlendirmeleri öne çıkmıştı. Ancak sonraki süreçte öne çekilecek şekilde referandum tarihinde güncellemeye gidildi. Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan’ın, referandum sürecinin mümkün olan en hızlı şekilde sonuçlandırılması isteğinin de bu kararda etkili olduğu konuşuluyor.

FRANSA DA YAPMAYACAK MI?

AK Parti kulislerinde, son terör saldırılarının OHAL’i uzatmayı zorunlu kılacağı değerlendirmesi yapılıyor. "OHAL terör olaylarına karşı ilan edildi, terör sürerken, hatta tırmanma eğilimi gösterirken OHAL’i sona erdirmek ne kadar doğru” sorusu tartışılıyor. Cumhurbaşkanı’nın daha önce yaptığı, "OHAL için 12 ay da yetmeyebilir” sözlerine de dikkat çekiliyor. Aynı AK Parti yöneticisi Hürriyet’e, "OHAL ile sandığa, yani halkın iradesine bir müdahale, zorlama olursa sorun olur, böyle bir şey olmayacağına göre ne sakıncası var ki? Kaldı ki OHAL’de referanduma gidildiğinde bütün bu konularda çok daha dikkatli olunacaktır. Fransa da Cumhurbaşkanlığı seçimini OHAL’de yapmayacak mı?” dedi. 

3 OCAK’TA GENEL KURUL’DA

Salı günü Anayasa Komisyonu’nda ele alınmasına başlanacak teklifin görüşmelerinin yılbaşına kadar tamamlanması halinde Genel Kurul’daki görüşmelerine de 3 Ocak Salı günü başlanması öngörülüyor. Aralıksız mesai yapması planlanan Meclis’ten geçecek teklife ilişkin Cumhurbaşkanı’nın 15 günlük inceleme süresi de dikkate alındığında şubat ayı sonu itibariyle 60 günlük referandum süreci işlemeye başlamış olacak. AK Parti, anayasa teklifinin toplumun farklı kesimlerine nasıl anlatılacağına ilişkin de şimdiden kolları sıvadı. Bu konuda yapılan çalışmaya ilişkin önceki akşamki MYK’da bir sunum yapıldı.

BAŞBAKAN YILDIRIM SUNUM YAPTI

Yıldırım anayasa değişikliği sistemiyle ilgili de tablo üzerinde bir sunum yaptı. Tablonun yer aldığı dosya sunum sırasında MYK üyelerine dağıtıldı. Sunumda tabloda anayasa metnine hangi maddenin eklendiği ve çıkartıldığı kırmızı ve sarı yazılarla belirtildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI