radyobir
radyobir

"Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin zamanını boşa harcıyor"

ABD ve müttefikleri bugün Rusya'yı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin zamanını boşa harcadığı ve ABD'nin Ukrayna'da "askeri biyolojik programları" olduğu suçlamasını yeniden gündeme getirerek komplo yaydığı gerekçesiyle ağır bir şekilde eleştirdi.

28 Ekim 2022 08:10 | Kategori: ABD

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward konseye hitabında, "Bu saçmalığa daha ne kadar katlanmak zorundayız?" diye sordu.

Rusya daha önce Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'daki biyolojik silah programları konusunu en az iki kez gündeme getirmişti. ABD ve Ukrayna biyolojik silah programları olmadığını açıklamıştı.

Resmi bir soruşturma için bastıran Rusya, iddialarını araştırmak üzere 15 konsey üyesinden oluşan bir komisyon kurmak için bir Güvenlik Konseyi kararı tasarısı hazırladı. Böyle bir adım 1975'te yürürlüğe giren Biyolojik Silahlar Sözleşmesi uyarınca mümkün olsa da hiçbir zaman uygulanmadı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın suçlamalarını "tek bir delil olmadan ortaya atılan soyut uydurmalar" olarak nitelendirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova

BM silahsızlanma yetkilileri uzun zamandır Ukrayna'da herhangi bir biyolojik silah programından haberdar olmadıklarını söylüyor. Rusya 24 Şubat'ta komşusu Ukrayna'yı işgal ederken, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bugün, sekiz aydır devam eden savaş hakkında hiçbir pişmanlık sergilemedi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassili Nebenzia, biyolojik silah iddialarını araştırmak için bir komisyon kurulmasını savunurken konseye hitabında, "Gerçekten o kadar saf olduğumuzu mu düşünüyorsunuz?" diye sordu.

Nebenzia, "Pentagon'un BM bünyesindeki Silahsızlanma İşleri Dairesi'nin yüksek temsilcisine, Ukrayna'daki gizli biyolojik programları hakkında bilgi vereceğine inandığımızı gerçekten düşünüyor musunuz?" dedi.

Oylama tarihi belli değil

Rusya'nın karar taslağını ne zaman oylamaya sunacağı henüz belli değilken, bir kararın geçmesi için Rusya, Çin, ABD, Fransa veya İngiltere'nin vetosu olmaması gerekiyor ve dokuz lehte oya ihtiyaç var. Batılı diplomatlar, Rusya'nın hamlesinin büyük olasılıkla başarısız olacağını söyledi.

Thomas-Greenfield, Ukrayna’da Washington tarafından desteklenen hiçbir biyolojik silah laboratuvarı olmadığını söyledi. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, Ukrayna'nın, birçok ülke gibi, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bir halk sağlığı laboratuvarı altyapısına sahip olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Thomas-Greenfield, "Bu toplantı muazzam bir zaman kaybı. Dikkatinizi Rus güçlerinin Ukrayna'da gerçekleştirdiği vahşetten uzaklaştırma girişimi ve haksız bir savaşı haklı çıkarmak için umutsuz bir taktik" diye konuştu.

Kadirov'un 23 askeri öldü, 58 askeri yaralandı

Öte yandan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan Çeçen lider Ramazan Kadirov bugün yaptığı açıklamada, bu hafta Ukrayna'nın düzenlediği topçu saldırısında 23 askerinin öldüğünü ve 58 askerinin de yaralandığını söyledi.

Kadirov Telegram'da yayınladığı açıklamada, olayın güney Herson bölgesinde gerçekleştiğini söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI