radyobir
radyobir

"Rusya insanlık suçu işledi"

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı'nın ikinci gününde bir konuşma yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını sert sözlerle eleştirdi.

19 Şubat 2023 09:57 | Kategori: ABD

Rusya'nın Ukrayna'da sivil nüfusa saldırdığını öne süren Harris, "ABD, Rusya'nın Ukrayna’da insanlığa karşı suç işlediği görüşünde. Bu suçların soruşturulmasında ve emirleri verenlerle, faillerin ortaya çıkarılmasında Ukrayna’ya yardım edeceğiz" dedi. Kanıtların incelendiğini söyleyen Harris, söz konusu suçları cinayet, tecavüz, işkence ve zorla sınır dışı etme olarak sıraladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Münih Güvenlik Konferansı'nda video bağlantısı üzerinden konuşma yaptı

Başkan Yardımcısı Harris, ABD kaynaklarının savaşın başlangıcından bu yana 36 bin insanlığa karşı suçu kayıtlara aldığını da açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rus kuvvetlerinin insanlık suçu işlediğini öne sürerek özel bir mahkeme kurulmasını önermişti.

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, kurulacak söz konusu uluslararası bir özel mahkemede Rusya liderlerinden Ukrayna’da yürüttükleri savaştan dolayı hesap sorulması önerisine destek vermişti.

Öte yandan ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Münih Güvenlik Konferansı'nda İran'ın nükleer programıyla ilgili endişelerini dile getiren bir yazılı açıklama yaptılar. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dağıtılan ortak açıklamaya göre, dört ülkenin bakanları "İran'ın nükleer tırmanışından ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliği yapmamasından duydukları endişenin" altını çizdi. Daha sonra sözlü bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "nükleer bir tırmanışın ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerektiğini" vurguladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI