radyobir
radyobir

"Şarkılarınızın ilk yorumları güzel!.."

Her albümüyle altın ve platin plak kazanan Pink Martini'den Thomas Lauderdale, YeniBirlik'le yaptığı söyleşide Türk şarkılarının ilk hallerini dinlemeyi tercih ettiklerini ve Türk müziğinin çok etkileyici olduğunu belirtti

11 Nisan 2017 10:39 | Kategori: Kültür & Sanat

SEMA SEZEN

Türkiye'de büyük bir hayran kitlesine sahip olan, Pink Martini yepyeni albümleri "Je Dıs Oui”nin Avrupa Turnesi kapsamında Pasion Turca Organizasyonu ile 15 Nisan’da Volkswagen Arena’da hayranları ile buluşacak. Yeni albümleri ‘Je Dis Oui’ birbirinden unutulmaz eserleri ve yepyeni şarkıları yorumlayan grup, Türk sevenlerine de büyük bir sürpriz yaparak 'Aşkım Bahardı’ şarkısına yer verdi. Kendilerini "Dünyanın değişik köşelerinden melodileri ve ritimleri bir araya getirip, modern bir formda sunan müzik arkeologları” şeklinde tarif eden topluluğun şarkıları The West Wing’den Desperate Houseviwes’a kadar birçok dizi ve filmde de yer buldu.Televizyonların ünlü dizileri de Pink Martini şarkılarını soundtrack olarak kullanmak için birbirleriyle yarışıyorlar. The West Wing’den  Desperate Houseviwes’a kadar Pink Martini’nin şarkıları şimdiye kadar birçok ünlü dizide kullanıldı.Film Festivali’nde gerçekleştiren Pink Martini özellikle Fransa, İspanya, Portekiz, Belçika, İsviçre, Yunanistan, Lübnan gibi ülkelerde kapalı gişe konserlere imza atıyor.
 Los Angeles, Oregon, Seattle, New Jersey, San Antonio ve Kansas City senfoni orkestralarıyla birlikte konserler veren topluluk, 2003 yılında Frank Gehry’nin mimari şaheseri Los Angeles Filarmoni’nin yeni evi Walt Disney Konser Salonu’nun açılışını yaptığı gibi 2005’te Türkiye’de de Kuruçeşme Arena’nın açılışını yapmıştı.2011 sonbaharinda 2 yepyeni albüme imza atan Pink Martini, ilk olarak Saori Yuki ile '1969' albümünü ardından da 17 yıllık hikâyelerini özetledikleri 'piyasaya çıkardı. '1969' Pink Martini, efsanevi Japon sanatçı Saori Yuki 2007 yılında Pink Martini'nin "Taya Tan" adlı şarkıyı yeniden yorumlamasıyla başlayan ortak hikâyelerini 1969 yılının en güzel şarkılarını biraraya getirerek hazırladıkları sımsıcak bir albüm. 1969 albümü "Blue Light Yokohama”, "Yuuzuki”, "Mayonaka no Bossa Nova (Geceyarısı Bossa Nova’sı)” gibi Japonya’nın en ünlü şarkılarını ve Pink Martini tadında yorumlanan "Yoake no Scat (Yeni Bir Şafak Melodisi)” gibi Saori Yuki’nin en meşhur şarkılarını içeriyor. Albümde Fransızca, Japonca ve İngilizce 12 şarkı bulunuyor. 
 Dünyanın keyifle dinlediği Pink Martini, şarkılarının başka sanatçıların yorumlanmasından çok memnun olduklarını ve bunun şarkılarını ölümsüz kıldığına inandıklarını söyledi.
 
-Yıllardır müziğinizle dünyada birçok insana ilham veriyorsunuz. Pink Martini yola çıkarken müziği kimlerden ilham aldı?

1930’ların Hollywood Orkestralarındaki ruhu yakalamak istiyordum. Grubun ismi için ilham veren ise Henry Mancini ve onun Pink Panther ve Breakfast At Tiffany’s gibi Hollywood’un olağanüstü keyifli müzik mirası oldu diyebilirim… Farklı kültürlerin şarkılarını bulup onları kendi tarzımızda yorumlayabilmeyi seviyoruz. Bize ilham veren bu çeşitlilik arayışı.

-Ünlü Tv dizileri ve filmlerde şarkılarınız soundtrack olarak kullanılıyor. Son albümünüz Je Dis Oui de de Souvenir filmi için hazırladığınız şarkılar var. Sinemadan müziğinize gelen bu ilgi size ne hissettiriyor?

Sinema benim için vazgeçilmez sanırım müzikle ilgilenmeseydim kendimi ifade edebileceğim bir alan olarak sinemayı seçebilirdim. Şarkılarımızın kullanılması bizim için mutluluk verici. Je Dis Oui albümünde de Souvenir filmi için hazırladığımız şarkılar var. Filmde de Isabelle Huppert tarafından seslendiriliyor. Şarkılarımızı paylaşmak onları ölümsüz kılıyor. 

-Dünyanın farklı ülkelerinden müzikleri seslendiriyorsunuz. Pink Martini hangi kültürün melodilerine daha yakın?

Seçtiğimiz şarkılar öncelikle kendimizin dinlemekten keyif aldığı şarkılar olduğu için böyle bir ayrım ortadan kalkmış oluyor. Biz sadece bu şarkılara Pink Martini soundunu ekliyoruz. Her birinde hissettiğimiz duygular farklı. O nedenle ayrım yapmıyoruz.  

-Je Dis Oui albümünde Türkçe olarak Aşkım Bahardı var. Sizce bu şarkı Türk müziğinin hangi özelliklerini yansıtıyor?

Türk müziği melodileri bizi çok etkiliyor. Şarkıların sözleri ve hikayeleri çok etkileyici. Sözleri incelediğimizde şarkıların o naif anlatımları bizi çok etkiliyor. Biz genelde ilk yorumlarını dinlemeyi seviyoruz. Müzikal anlamda Pink Martininin yorumlaması için de çok uygun şarkılar. 

-Türkiye’ye bu kadar sık gelen bir grup olarak Türk mutfağıyla aranız nasıl?

Türkiye’ye gelmenin en güzel taraflarından biri Türk mutfağını tadacak olmak. Konser sonraları gittiğimiz yemeklerde birçok Türk yemeğini tatma fırsatı bulduk. Özellikle kebabı ve tatlılarınızı çok seviyoruz.  

-15 Nisan’da Volkswagen Arenada dinleyicilerinizle buluşacaksınız. Konserde bizi neler bekliyor?

Je Dis Oui’den şarkıları canlı olarak ilk kez dinleyicilerimizle paylaşacağımız için çok heyecanlıyız. Konser her zamanki gibi bir parti havasında geçsin istiyoruz.  Sahnede mutlu bir albüm ve mutlu bir ekip göreceksiniz. Repertuvarımızda en çok sevilen Pink Martini şarkıları dışında sürpriz şarkılar olacak. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI