radyobir
radyobir

"Tren kazası insan hatası sonucu oldu"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Salı akşamı 43 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan tren kazasının "trajik bir insan hatasından" kaynaklandığını söyledi.

02 Mart 2023 09:52 | Kategori: Avrupa

Larisa kenti yakınlarında bir yük treni ile çarpışan yolcu treninde 350 civarında yolcu bulunuyordu.

Kazanın ardından Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifasını sunarken "Böylesi trajik bir olay gerçekleştiğinde hiçbir şey olmamış gibi göreve devam etmek imkansızdır" dedi.

Yazılı açıklamada görevinden istifa ettiğini ve "bunun kurbanların anısını onurlandırmak için yapabileceğinin en azı olduğunu" belirtti. Karamanlis ayrıca devletin "uzun süredir devam eden" hatalarının sorumluluğunu aldığını vurguladı.

Yolcular arasında tatilden dönen çok sayıda öğrenci olduğu düşünülüyor.

Tessali Bölge Valisi Konstantinos Agorastos, "Çarpışma çok şiddetliydi. Yolcu treninin ilk dört vagonu raydan çıktı. Vagonlardan ikisi yangın nedeniyle tanınamayacak hale geldi" dedi.

Agorastos, çarpışma öncesinde iki trenin de yüksek hızda seyrettiğini, makinistlerin birbirlerinden haberi olmadığını söyledi.



İstasyon şefi tutuklandı

Bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Çarpışmadan sonra 194 yolcunun kurtarılarak Selanik'e götürüldüğü açıklandı. Ülkede üç günlük yas ilan edildi.

Polis Larisa'daki İstasyon Şefi'nin ihmalle ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi.

Sinyallerden sorumlu 59 yaşındaki şefin suçlamaları reddettiği ve kazanın muhtemel bir teknik hatadan meydana gelmiş olabileceğini söylediği kaydedildi.



Trenden kurtarılan ve Reuters’a konuşan bir kişi, "Büyük panik yaşadık, vagonda herkes çığlık çığlığaydı. 10-15 saniye boyunca sarsıldık, camlar kırıldı, yana yattık, kablolar sarktı ve yangın çıktı” dedi.

Bir diğer yolcu ise "Deprem gibiydi" ifadelerini kullandı.

Sağ kurtulan yolcular, vagonlar yoldan çıkıp, alevler içinde kalırken "kabus gibi bir 10 saniyeden" bahsetti.

28 yaşındaki yolcu Stergios Minenis "Büyük ir patlama sesi duyduk. Vagon takla atıp, yana yattı. Panik oldu. Kablolar, alevler. Hemen yangın çıktı. Takla atıyorken, yanıyorduk. Sağımızda, solumuzda ateş vardı. 10 -15 saniye kaos oldu. İnsanlar çığlıklar atıyordu" dedi.



Yunan demiryolu sendikaları ise bu kazanın demiryollarındaki kronik sorunları gözler önüne serdiğini, bu sorunlar arasında yetersiz çalışan, sorunlu sinyalizasyon ve eskimiş altyapı olduğunu belirtti.



Yunan devlet televizyonuna konuşan bir kurtarma görevlisi, ekiplerin gece boyunca çalıştığını belirterek "Enkazdan insanları çıkarıyoruz. Yaralılar ve ölüler de var. Bir trajedi yaşıyoruz" dedi.

Bir gönüllü de AFP ajansına "Hayatımda hiç böyle bir şey görmedim. Çok trajik. Çarpışmanın üzerinden beş saat geçti hala insanların cansız bedenlerini buluyoruz" diye konuştu.



Larisa Belediyesi, bazı cesetlerin tanınamayacak halde olması nedeniyle kimliklerinin genetik testlerle belirleneceğini açıkladı.



Larisa'daki bir hastane de, trendeki yolcuların yakınlarının DNA örnekleri vermeye başladığını duyurdu.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI