radyobir
radyobir

"Türkiye ve Suriye'de binlerce çocuk risk altında"

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin güney ve doğusu ile Suriye'yi etkileyen iki büyük deprem ve çok sayıda artçı sarsıntı sonrasında binlerce çocuk ve ailenin risk altında olduğu kaydedildi.

07 Şubat 2023 08:23 | Güncelleme :07 Şubat 2023 09:46 | Kategori: ABD

Açıklamada, yetkililere göre iki ülkede aralarında çocukların da olduğu 2 bin 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, binlerce insanın yaralandığı ve bu sayıların artma olasılığının yüksek olduğu belirtildi. UNICEF'in ortaya çıkan ihtiyaçlara odaklanmak için Türk hükümetiyle ve AFAD'la eşgüdüm sağladığı bildirildi. UNICEF, Suriye'deyse depremlerin yarattığı etkiyi değerlendiriyor ve ortaklarıyla eşgüdüm içinde insani yardımları desteklemeye hazırlanıyor.

UNICEF, binlerce konutun yıkılması nedeniyle ailelerin sıfırın altına düşen hava sıcaklıklarının, kar yağışı ve donan yağmurun etkili olduğu kış mevsimi şartlarına karşı savunmasız hale geldiğini, bölgede ağır kar yağışının beklendiğini kaydetti.

UNICEF Direktörü Catherine Russell, "Suriye ve Türkiye'den gelen görüntüler yüreğimizi burkuyor. İlk depremin sabah çok erken saatlerde, çok sayıda çocuğun uyuduğu sırada meydana gelmesi, durumun ciddiyetini daha da arttırdı. Artçı sarsıntılar nedeniyle risk devam ediyor. Özellikle sevdiklerini kaybeden ya da yaralanan çocukları ve aileleri düşünüyoruz. İlk önceliğimiz depremden etkilenen çocukların ve ailelerin acilen ihtiyaçları olan desteği almalarını sağlamak" şeklinde konuştu.

UNICEF, deprem nedeniyle okul, hastane ve diğer sağlık kurumlarının ve eğitim tesislerinin hasar gördüğünü ya da yıkıldığını, bu durumun çocukları daha da olumsuz etkilediğini kaydetti. Yol ve diğer kritik altyapının aldığı hasarın arama ve kurtarma faaliyetlerini ve insani yardımların ulaştırılmasını zorlaştıracağı vurgulandı.

Suriye'deki çocukların özellikle dünyanın en karmaşık insani durumlarından birine maruz kaldığı belirtilen açıklamada giderek kötüleşen ekonomik kriz, on yıldan uzun süredir devam eden çatışmalar, kitlesel yer değiştirme ve tahrip olmuş kamu altyapısının Suriye nüfusunun üçte ikisini yardıma muhtaç hale getirdiğinin altı çizildi. Gıda güvensizliğinin, güvenilmez su kaynaklarının ve okulu bırakma oranlarındaki yüksekliğin Suriye'de çok ciddi olduğu belirtildi.

UNICEF'e göre çocukları ve ailelerin karşılaştığı en ölümcül tehlikelerden biri su kaynaklı bulaşıcı hastalıklar. 10 Eylül 2022 yılında Suriye'de açıklanan kolera salgınının ülke çapına hızla yayıldığı, çocukların koleraya karşı özellikle savunmasız olduğu vurgulandı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI