radyobir
radyobir

"Türkleri çok özledim"

Geleneksel müzikleri, folk ve rock ile buluşturduğu özgün tarzıyla dünya müziği arenasında en önemli kadın şarkıcılar arasında yer alan Souad Massi YeniBirlik'in sorularını yanıtladı.

14 Eylül 2017 22:45 | Kategori: Kültür & Sanat

Sema SEZEN

Aşktan politik konulara kadar söylediği şarkılarıyla dünya çapında en iyi Kuzey Afrikalı müzisyen olarak tanımlanan Souad Massi, 6. Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında 14 Eylül’de Zorlu PSM Drama Sahnesinde sahne alacak. Massi, 2015 yılında yayınladığı ve Arap şiirinden etkilendiği son albümü "El-Mutakallimûn” ve sınırlar ötesine taşan barış dolu şarkılarını, Serkan Çağrı’nın da konuk sanatçı olarak katılacağı konserde seslendirecek.

Massi, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Berberice söylediği şarkıları, gitarı ve şarkı yazarı kimliğiyle Cezayir’de rock ile başladığı kariyerine tangolar, flamenko dokunuşları ve Afrika müziklerine kadar birbirinden farklı türleri birleştirerek devam ediyor.

2002 yılında BBC ödüllerini topladığı ve büyük ilgi gördüğü ‘Raoui (Hikayeci)’ albümünden bu yana kariyerini başarı ile sürdüren sanatçı, müzik eleştirmenlerinden yoğun ilgi gördüğü ‘Deb (Kalbi Kırık)’ albümüyle bir dünya yıldızı haline geldi.

-Souad Massi deyince akla sadece bir tek müzik türü gelmiyor. Flamenko, Folk Müzik, Rock gibi birçok tarzı da müziğiniz içinde bulmak mümkün. Size en çok hangi tarz ilham veriyor?

Ben kişisel olarak farklı tarzda birçok müziği severek dinliyorum bu da kendi yaptığım müziğe yansıyor folk ve rock müzik bana ilham veriyor. Müziğimi bir füzyon olarak tanımlayabilirim. Zamanla Flamenko’nun da katılmasıyla kendi müziğimi oluşturdum. Farklı kültürel tınıları, Arap Afrika ve Akdeniz melodilerini de duyabiliyorsunuz. Müziğim hepsinden izler taşıyor. 

-Son albümünüz El Mutakallimun’da bu kez şiirleri kendi müziğinizle buluşturdunuz. Şarkı sözleri olarak edebiyat eserlerinden yola çıkma fikri nasıl doğdu? 

Edebiyata karşı özel bir merakım var. Sadece Arap değil dünya edebiyatını da takip ediyorum. Bu albümde de sevdiğim ve bana ilham veren birçok Arap şairin şiirlerini kullanmak ve bu güzellikleri daha fazla insana duyurmak istedim. Arap dünyasının gerçekten zengin ve köklü bir geçmişi var. O nedenle El Mutakallimun benim için özel bir proje.  

-Dünyadaki savaşlar, kadın sorunları gibi hepimizi ilgilendiren birçok toplumsal konuda da şarkılar yapıyorsunuz. Misyonunuz müziğinizle insanlara mesaj vermek mi? 

Ben de bu toplumun bir parçasıyım. Şarkılarımla topluma dair konuları yansıtmam gerektiğine inanıyorum. Bu benim bakış açım. Yaşadıklarımızla ilgili şarkılar aracılığıyla ortaya bir fikir atmak katkı koymak yâda tartışılmasını sağlamak benim için özel bir duygu. Farklı düşünen insanlara da saygı duyuyorum. 

-Peki aşk? Souad Massi aşkı nasıl tanımlıyor? 

Sadece politik şarkılar değil aşka dair şarkılarım da var aşkın anlamı benim için saygı, paylaşım ve fedakârlık.

-Sizi 6.Uluslararası Klarinet Festivalinde izleyeceğiz. Bizi nasıl sürprizler bekliyor? 

Evet 14 Eylül’de 6.Uluslararası Klarinet Festivali kapsamında İstanbul’da olacağım. Bazı şarkılarda Serkan Çağrı da bana eşlik edecek. Türk müzisyenleri çok yetenekli buluyorum. Birlikte performans sergileyecek olmak beni çok heyecanlandırıyor. Türk dinleyicisi ile tekrar buluşmayı dört gözle bekliyorum. 

-Türk dinleyicilerinize bir mesajınız var mı?

Onları çok özledim. Türkiye’deki konserlerim beni her seferinde çok heyecanlandırıyor. Türk dinleyicisinin müziği çok iyi bildiğini ve benim müziğimi hissettiklerini düşünüyorum. Aramızdaki bu bağın daha çok şarkıyla yıllarca sürmesini dilerim.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI