radyobir
radyobir

"Ukrayna'ya para yağdıramayız, Avrupa elini cebine atsın"

Önceki ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Rusya'yla çatışan Ukrayna'ya para veremeyecek kadar çok sorunu olduğunu, krizden asıl etkilenen taraf olmasına rağmen ABD'nin verdiğinin çok ufak bir kısmını çıkaran Avrupa'nın Kiev için elini cebine atması gerektiğini söyledi.

25 Temmuz 2022 07:50 | Güncelleme :25 Temmuz 2022 09:32 | Kategori: ABD

Tampa'daki Öğrenci Eylem Zirvesi'nde konuşan Donald Trump, başkanlığı sırasında NATO'nun AB'li üyelerini savunma harcamalarını GSYİH'lerinin yüzde 2'sine çıkarmaya nasıl zorladığını hatırlattı.

'Geçmişte Avrupa'nın ABD'den istifade ettiğini ve şimdi aynısının Ukrayna'da tekrarlandığını' dile getiren 45. Başkan, "Şimdiye kadar Ukrayna'ya 60 milyar dolardan fazla para verdik. Açıkçası bizden çok daha fazla etkilenen Avrupa ülkeleri bu rakamın çok küçük bir kısmı kadar verdi” diyerek şöyle devam etti:

"Hala görevde olsaydım, Avrupa'ya gider derdim ki, 'Dinleyin, bizimle aynı ya da daha fazla parayı koyacaksınız'. Ve onlar da bunu seve seve yapardı."

"Ama biz para verip duruyoruz. Ve 35 trilyon dolar borcumuz var" vurgusunu yapan Trump, ABD'deki rekor enflasyona, enerji krizine ve diğer konulara atıfta bulunarak, "Bu sorunların hepsi bizde var" diye ekledi.

ABD'nin devasa yardımının bile Ukrayna açısından sahadaki durumu değiştirmeye yetmeyebileceğine işaret eden 45. Başkan, "Artık çözmesi daha zor..."Rusya'nın ateş gücü (Ukrayna'nın) 35 katı. Ve bizim gönderdiğimiz silahları yok etmeye çalışıyorlar. Bir sürü kötü şey oluyor" diye konuştu.

Kendisinin başkanlığı boyunca 'ABD'nin Rusya, Çin veya Kuzey Kore ile hiçbir sorunu olmadığını ve kimsenin Ukrayna hakkında konuşmadığını' öne süren Trump, Joe Biden'ın başkanlığında geçen 2 yılda, "ABD şimdiye kadarki en güçlüsünden… belki de en zayıfına gitti, özellikle de dünyanın her yerinden tanınma ve saygıyı dahil ederseniz. Artık kimse tarafından saygı görmüyoruz" iddiasında bulundu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI