radyobir
radyobir

"Veliaht, Kaşıkçı cinayetinden sorumlu!.."

Birleşmiş Milletler'in (BM) faili meçhul cinayetleri araştırmaktan sorumlu yetkilisi Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde delillerin Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed Bin Salman ve diğer üst düzey Suudi yetkililerin cinayette sorumlulukları olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

19 Haziran 2019 14:43 | Kategori: Dünya

Callamard'ın 100 sayfalık raporunu yayınlamadan önce paylaştığı Suudi Arabistan'dan rapor hakkında herhangi bir tepki henüz gelmedi. Ancak Suudi Arabistan daha önce veliaht prensin cinayettte sorumluluğu olduğu iddialarını reddetmişti.

Callamard veliaht prensin cinayette sorumluluğu olmadığı kanıtlanmadığı sürece, ülkelere Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı Suudilere yönelik yaptırımların veliaht prens ve ülke dışındaki kişisel servetini de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Callamard altı aydır yürüttüğü soruşturmasına dayanarak hazırladığı raporda "Özel Raportör, Kaşıkçı'nın kasıtlı, planlanmış bir cinayet ve yargısız infazın kurbanı olduğu ve bu cinayetten uluslararası insan hakları hukuku kapsamında Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu sonucuna vardı" dedi.

Bu yılın başlarında adli tıp ve hukuk uzmanlarından oluşan bir ekiple Türkiye'ye gelen Callamard, Türk yetkililerden deliller aldığını ifade etmişti.

Callamard bugünkü açıklamasında, "Veliaht Prens'in de aralarında bulunduğu üst düzey Suudi yetkililerin bireysel sorumluluklarının daha fazla soruşturulması gerektiren güvenilir kanıtlar var" dedi.

BM genel sekreterine uluslararası soruşturma açması çağrısında bulunan Callamard, "Bu insan hakları incelemesi Veliaht Prens'in sorumluluğuna ve bunun daha kapsamlı araştırılması için dair yeterli kanıt olduğunu gösterdi" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI