radyobir
radyobir

"Yaz planlarını askıya alın!.."

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, ''Durumun nasıl olacağını kimse kestiremiyor" diyerek Almanlar'a yaz tatili planı yapmamalarını önerdi. Alman Hekimler Birliği Başkanı ise İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de virüsün tatil dönemine kadar kontrol altına alınmasını beklemediğini kaydetti.

13 Nisan 2020 10:50 | Kategori: Dünya

Corona virüsüyle 1 Mart tarihinden bu yana mücadele eden Fransa’da ölü sayısı 14 bin 393’e, vaka sayısı ise 95 bin 403’e yükseldi. Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde ülkede 561 kişinin daha yaşamını yitirdiği kaydedildi.



Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre, son 24 saat içinde bin 688 yeni Corona virüsü vakası hastaneye kaldırıldı. Böylece ülkede hastanelerde tedavi gören hasta sayısı 31 bin 826’ya ulaştı. Durumu ağır olduğu için yoğun bakıma kaldırılan hasta sayısıysa 6 bin 845 oldu. Dört gün üst üste, yoğun bakımdan çıkan hasta sayısının, giren hasta sayısından daha yüksek olduğu kaydedildi.

Hükümet sokağa çıkma yasağını 10 Mayıs’a kadar uzatmaya hazırlanıyor.

İspanya'da Bazı Şirketler Pazartesi Günü İşbaşı Yapacak

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sokağa çıkma yasaklarının gevşetilmesinin Corona virüsüyle mücadelede katedilen yola bağlı olduğunu söyledi. Ülkede bazı şirketler Pazartesi günü yeniden işbaşı yapmaya hazırlanıyor.

Pazar günü ülkede ölümlerin sayısı son üç günde ilk kez yeniden yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 619 kişi hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı 16 bin 972’ye; toplam vaka sayısıysa yüzde 2,6 yükselerek 166 bin 19’a çıktı.



Cumartesi günüyse son 19 günde görülen en düşük ölü sayısı kaydedilmişti. Doğrulanan vaka sayısındaki artış da bir hafta önceye göre yarıya inmişti.

Sanchez düzenlediği basın toplantısında ‘‘Hala zaferden ve hayatlarımızı normalleştirmekten çok uzaktayız. Ancak zafere giden yolda ilk kararlı adımları attık’’ dedi.

Hükümet Pazartesi günü yasakları hafifleterek uzaktan çalışması mümkün olmayan üretim ve inşaat gibi sektörlerin çalışanlarının iş yerlerine dönmesine izin verecek. Yasakların gevşemesi salgının hızının yeniden artması endişesini de beraberinde getiriyor.

Katalonya Özerk Bölgesi lideri Quim Torra kararı ‘‘sorumsuz’’ ve ‘‘umarsız’’ olarak değerlendirdi.

Uzmanlardan ''Yaz Tatili Planlarını Askıya Alın'' Uyarısı

Almanya'da Paskalya Bayramı’nın ilk gününde, hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde seyretmesiyle çok sayıda insanın kendini sokaklara attığı, yetkililerin uyarılarına rağmen özellikle su kenarlarına akın ederek, ilkbahar güneşinin tadını çıkardığı gözlemlendi.

Başbakan Angela Merkel, Paskalya’dan önce yaptığı açıklamada alınan önlemlerin gevşetilebilmesi için, "Kendimizi güvende hissetmememiz gerekir. Eğer şimdi dikkatli davranmazsak, elde ettiğimiz kazanımları bir anda yok etme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış oluruz" demişti.



Öte yandan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’ın 1 Temmuz’da Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’nı üstleneceğini hatırlatarak, söz konusu altı aylık süreçte ağırlığın Corona virüsüyle mücadele olacağını duyurdu. "Başkanlık sürecimizi, Corona Başkanlığı ilan edeceğiz" diyen Maas, virüsün yayılmasının yavaşlatılmasından sonra, AB’nin bir araya gelip, salgından çıkarılacak dersleri ve bundan sonra benzer afetlerde nasıl daha koordineli tepki verileceğini ele almasının şart olduğunu ifade etti. Corona virüsüyle mücadelede bazı hatalar yapıldığını belirten Maas, salgına karşı alınan birçok önlemin demokratik ve hukuk devleti anlayışına balta vurduğunu öne sürdü.

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Almanlara yaz tatili için plan yapmamalarını önerdi. Alman siyasetçi, "Temmuz, Ağustos aylarında durumun nasıl olacağını şu anda kimse kestiremiyor" şeklinde görüş belirtti. İtalya, İspanya gibi turizm ülkelerinde de Corona virüsü kaynaklı sorunların tatil dönemine kadar tamamen çözülebileceğini beklemediğini bildiren Alman Hekimler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, "Almanlar’ın bu yaz yeniden tatil seyahatlerine çıkabileceğine inanmıyorum" şeklinde konuşmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI