radyobir
radyobir

132 yolcu taşıyan Boeing 737 tipi bir Çin uçağı düştü

China Eastern Airlines'a 600115.SS ait mürettebat dahil 132 kişiyi taşıyan uçak Kunming'den Guangzhou'ya giderken Çin'in güneyinde dağlık bir bölgeye düştü.

21 Mart 2022 14:22 | Güncelleme :21 Mart 2022 14:29 | Kategori: Asya Pasifik

Çin Sivil Havacılık Kurumu'nun (CAAC) açıklamasına göre, dokuzu mürettebat, 123 yolcu taşıyan uçakla Wuzhou kenti üzerinde bağlantı kesildi.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, kaza yapan uçak Boeing 737 tipi yolcu uçağıydı.

Flightradar24'e göre 737-800 tipi 6 yıllık uçağın kaza nedeni netleşmedi.

CAAC, derhal acil durum mekanizmasını devreye sokup, kaza mahalline yardım birimlerini sevk etti.

Yerel medyanın bir kurtarma görevlisine dayandırdığı bilgiye göre, düşen uçak tamamen parçalandı ve kaza dolayısıyla bölgede çıkan orman yangını söndürüldü.

Hava durumu raporuna göre, kaza sırasında Wuzhou'da hafif bulutlu bir hava vardı ve görüş mesafesi iyiydi.

FlightRadar24 verisine göre, China Eastern hava yollarına ait uçak TSİ 0811 ile Kunming'den Guangzhou'ya gitmek üzere havalandı. Uçuş takip verileri, TSİ 0920'de 29,100 feet irtifasında seyreden uçağın iki dakika 15 saniye sonra 9,075 feet irtifasına düştüğünü gösterdi. 20 saniye sonra da uçak 3,225 feet irtifasındayken bağlantı kesildi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, soruşturmayı yürüten ekibi arayarak en kısa zamanda kazanın nedeninin ortaya çıkartılmasını ve "tam" havacılık güvenliği sağlanmasını istedi.

Soruşturmacılar kazanın sebebini bulmak için iki ayrı kara kutu olarak bilinen uçuş veri kayıt cihazının ve kokpit ses kayıt cihazının yerini tespit etmeye çalışıyorlar.

Normal seyir sırasında uçak kazaları nadiren görülmekte. Boeing geçen yıl yaptığı bir araştırmada 2011 ve 2020 arasında yaşanan ölümcül uçak kazalarının yalnızca %13'ünün normal seyir sırasında yaşandığını açıkladı. Kazaların çoğu kalkışta ve inişte gerçekleşiyor.

China Eastern Airlines şirketinin internet sitesi kazada hayatını kaybedenlere saygı olarak siyah beyaz yapıldı.

Çin'in hava yolları sektörü, son on yılda güvenlik sicili açısından dünyanın en iyileri arasında yer alıyordu.

Aviation Safety Network kuruluşuna göre, Çin'e ait bir yolcu uçağı en son 2010'da düşmüştü. O kazada 96 yolcunun 44'ü ölmüştü.

Kazadan sonra ABD'li uçak şirketi Boeing Co'nun BA.N hisseleri borsa açılmadan önceki işlemlerde %6.4 kayıpla 180.44 dolara düştü. Boeing sözcüsü, "Haberlerin farkındayız ve daha fazla bilgi edinmek için çalışıyoruz" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI