radyobir
radyobir

15 dakikada sonuç veren Korona testi

Alman tanı testi üreticisi Qiagen firması, Salı günü yaptığı açıklamada 15 dakikada sonuç veren ve saatte 30 numuneyi test edebilen Corona virüsü antijen testini çıkarmaya hazırlandığını bildirdi.

09 Eylül 2020 07:29 | Kategori: Sağlık

Şirket, testin iki farklı versiyonunu hazırladıklarını; bunlardan birinin laboratuvarlarda, diğerininse havaalanı, stadyum gibi hastaların tespit edilmesinin önemli olduğu yerlerde kullanılmasını öngördüklerini kaydetti.

Test henüz ABD’de kullanılması için onaylanmadı, ancak şirket ürünü Kasım ayında çıkarmayı planlıyor. Antijen testleri moleküler tanı testlerinden daha hızlı olmalarıyla biliniyor. Ancak antijen testlerinin laboratuvarlarda yapılan moleküler tanı testine oranla pozitif vakaları tespit etmekteki başarısı daha düşük.

Qiagen ise deneylerin testin pozitif vakaların tespit edilmesinde yüzde 90 başarılı olduğunu, negatif vakaların tespit edilmesindeyse yüzde 100 başarılı olduğunu ortaya koyduğunu öne sürüyor.

Test eHub denilen küçük taşınabilir bir cihazla uygulanacak. Cihaz aynı anda sekiz kişiden alınan burun sürüntüsü örneklerini inceleyebiliyor.

Dünya genelinde en fazla vakaya sahip ülke olan Amerika da test talebini karşılamakta zorlanan yerlerden. Testlerin sonucunun geç gelmesi de bu konuda yaşanan sorunlar arasında.

Qiagen Genel Müdürü Thierry Bernard, geliştirdikleri testin Corona virüsü antijenleri için yüksek sayıda test yapılması gereken ve zamanlamanın kritik öneme sahip olduğu durumlarda kullanılacak değerli bir araç olduğunu belirtti.

Bernard, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada şirketin testi piyasaya sürdüğünde ayda birkaç milyon test üretmeyi umduğunu, 2021 yılına gelindiğindeyse hedeflerinin ayda 10 milyonun üzerinde test üretmek olduğunu kaydetti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI