radyobir
radyobir

16 yaşındaki Türk Siri'nin açığını yakaladı

16 yaşında lise öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, Apple'ın açığını buldu ve adını teknoloji devinin internet sitesine yazdırdı. Sesli asistan Siri'deki açığı bulduğunu ifade eden Yılmaz, "Kullanıcıların bildirimlerini kapatması durumunda bile Siri, gelen bildirimlerin içeriğini okumaya devam ediyordu" dedi.

18 Aralık 2017 05:00 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Apple’ın sesli asistanı Siri’deki bir açığı bulan Yılmaz, "Apple’ın paylaştığı kaynak kodlar üzerinden testlerde Siri’deki açığı tespit ettim. Kullanıcı bildirimleri kapatsa bile Siri, bildirimlerim içeriğini okumaya devam ediyordu. Yani siz kapatsanız bile Siri farkına varmıyordu. Apple’ın güvenlikten sorumlu ekibine gönderdim” dedi.

PARA ÖDÜLÜ VERİLDİ

Apple, yetkililerinin hızlı şekilde harekete geçtiğini aktaran Yılmaz, şunları anlattı: 

"Bulduğum açık oldukça önemliydi. Apple’ın iPhone 5s ve üst modellerle, iPad Air ve sonrası ve iPod touch 6. nesili kapsıyordu. Benim iletişime geçtiler ve açığı kapattılar. Apple’ın web sitesinde katkıda bulunanlar listesine adımı yazdılar. 2000 dolarlık ödülün de sahibi oldum.”

APPLE MÜHENDİSİ OLMAK İSTİYOR

Gelecekte yazılımlarla ilgili çalışmak istediğini belirten Yılmaz, "Apple ürünlerine karşı oldukça meraklıyım. Apple mühendisi olmak istiyorum. Apple için programa dillerini öğrendim. Bu alana odaklanmış durumdayım. Okul haricindeki tüm boş vakitlerimi Apple yazılımları üzerine geçiriyorum. Tüm Apple ürünleri hakkında bilgim var” dedi.

Küçük yaştan itibaren elektronik ürünlere ilgi duyduğunu anlatan Yılmaz şöyle devam etti:

"Apple’ın ürünleri ilgimi çok çekiyor. Bu yüzden iPhone, iPad, Mac bilgisayarları başta olmak üzere Apple ürünlerini incelemeye karar verdim. Hafta sonları bu modellerin yazılımlarındaki sızma testlerini yapıyorum. Apple’ın paylaştığı kaynak kodlar üzerinden testlerimi yapıyorum."

'SAFARİ ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK YAPILABİLİR'

Şu anda bir açığı daha Apple yetkililerine gönderdiğini belirten Yılmaz, "Yeni bulduğum açık Apple’ın web tarayıcısı Safari’yi ilgilendiriyor. Safari üzerinde ziyaret edilen internet sitelerindeki adres çubuğu kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu da kullanıcılar aldatmaya yönelik sonuçlara sebep olabilir. Örneğin; Safari üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı yapılabilir. Apple, şu anda bu açığı kapattı ve çok kısa bir süre sonra adımı teşekkür listesine ekleyecek."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI