radyobir
radyobir

200 bin İranlı turist geliyor

İran'da 19 Mart'tan itibaren resmi dairelerde 5 gün, okullarda 2 hafta nevruz tatili olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, başta Tahran ve Tebriz olmak üzere İran'dan 200 bin kişinin tatilini Türkiye'de geçireceğini belirtti.

16 Mart 2015 11:55 | Kategori: Ekonomi

3 ay önce Rıza Kılıçhan'ın Tahran'a dönmesiyle göreve başlayan Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, İran'ın Türkiye'ye açılan Gürbulak ile Van ve Hakkari'deki sınır kapılarında incelemeler yaptığını, giriş- çıkış işlemlerininhızlandırılması için çaba harcadığını söyledi. İran'dan ucuz yakıt almak için Türkiye'den giriş- çıkış yapanların fazla olduğunu, bunların sınırda sıkışıklık ve kuyruklara yol açtığını vurgulayan Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, şöyle konuştu:

"İran'dan 200 bin kişi giriş yapacak. Bunların 140 bin Gürbulak Sınır Kapısından 60 bini de Van ve Hakkari'deki sınır kapılarından Türkiye'ye giriş yapacak. İran'la Türkiye arasında giriş- çıkışları düzenleyen 4 maddelik protokol yapıldı. Buna göre, İran'dan Türkiye'ye giren ve Türkiye'den İran'a giden TIR ve kamyonların yakıt depoları mühürleniyor. Türkiye tarafından akaryakıt istasyonu açıldı. Buradan son kez yakıt alan TIR ve kamyonların yakıt depoları mühürleniyor ve transit olarak diğer ülkelere geçiyorlar. Fiziki yetersizlik yüzünden 10 dakikalık mühürleme işlemi 15-20 dakikayı buluyor. Ayrıca İran ile Türkiye arasında olan saat farkı, öğle yemeği, namaz vakitlerindeki uyumsuzluk gecikmeye yol açıyor. Bu nedenle Gürbulak'ta TIR kuyruğu giderek uzuyor. Oysa, günde 500 taşıtın giriş- çıkış işlemi yapılsa, kuyruk hiç olmayacak. TIR kuyruğu, her iki ülkenin ilişkilerine zarar veriyor. Yerel yöneticilerin prtokol altına alınan maddeleri yorumlayarak zorlaştırmaları yerine kolaylaştırmaları gerekir. Sadece Gürbulak sınır kapısına 3 ay içinde 5 kez gidip- geldim. Maalesef kuyrukları azaltıcı sonuç alamadık. Ama ümitsiz değilim."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI