radyobir
radyobir

2018'de manşet olan seyahatler

2018'de dünya genelinde 1 milyar 200 milyon kişi seyahate çıktı. Hatta bazıları bu seyahatler nedeniyle manşetlere de taşındı. Kimi güldüren, kimi düşündüren bu haberleri sizler için derledik.

30 Kasım 2018 04:11 | Güncelleme :30 Kasım 2018 08:37 | Kategori: Yaşam



"Selfie çekişmesinde yumruklar konuştu” (DPA)

Selfie çekerken bir yerlerden düşenler günümüzde sıkça duyulan haberlerden. Ancak selfi için saç saça, baş başa kavga etmek pek duyulmuş bir şey değil. Roma'da Aşk Çeşmesi olarak da bilinen Trevi çeşmesinin önünde bir Hollandalı ve bir Amerikalı kadın arasında en iyi selfie noktası için kavga çıktı. Turistlerin yakınları da yumruk ve tekmelerden nasibini aldı. Kızgın tatilcileri polis ayırdı.



"Çin Seddi'nde Airbnb yasağı” (spiegel.de)

Airbnb’nin Çin'de sesini duyurmak için düzenlediği çekiliş, Kültür Varlıklarını Koruma yetkililerinin engeline takıldı. Firma Çin Seddi'nin kulelerinden birinde sansasyonel bir konaklama vaat ediyordu. Airbnb'nin genel anlamda da pek iyi bir yıl geçirdiği söylenemez. Pek çok kent turistlere ev kiralanması konusunda sınırlamalar getirdi. Mallorca ve İbiza'da ise bu tamamen yasaklandı.



"İngiliz turist 10 saat yüzüp kurtuldu” (afp)

Bilerek mi atladı, yoksa sarhoş muydu? Norwegia Star'ın güvertesinden Adriyatik Denizi'ne düşen İngiliz turist 10 saat süren arama-kurtarma çalışmalarının ardından bulundu. Alman şarkıcı Daniel Küblböck ise onun kadar şanslı değildi. Hamburg'dan bindiği yolcu gemisinden Kanada açıklarında atladığı belirtilen şarkıcı, okyanusun sularında kayboldu.



"2018 yazı tüm rekorları kıramadı” (n-tv)

Havuzlara hücum, Baltık denizinde balık istifi plajlar, kâr rekorları kıran dondurmacılar... Almanlara sorsanız 2018 şimdiye kadarki en sıcak yaz oldu. Ancak meteoroloji verilerine göre şimdiye kadarki en sıcak yaz, 2003 yılında kaydedildi. Çiftçiler için kabusa dönen 2018 yazını, tatilciler ise yine de güzel hatırlayacak.



"Orman yangınları Kaliforniya'yı felç etti” (dpa)

Sıcak ve kuru geçen yaz, birçok ülkede orman yangınlarına neden oldu. ABD'deki Yosemite Ulusal parkı 3 hafta süreyle kapatıldı. İsveç, Portekiz ve Yunanistan da orman yangınlarıyla mücadele etti. Çıkan yangınlarda pek çok kişi yaşamını yitirdi.



"Amsterdam'da seks işçileri başka semtlere kaçıyor” (afp)

Amsterdam yıllardır turist akınına uğruyor. 800 bin nüfuslu kent yılda yaklaşık 18 milyon turisti ağırlıyor. Kentin genelevleriyle ünlü 'Red Light District' olarak bilinen bölümüne gelen turistlerin sayısı da giderek artıyor. Turistlerin derdi fotoğraf çekmek. Genelevler ise mahremiyeti sağlamak için başka semtlere taşınmaya başladı.



"Floransa'da sokakta yemek, tuzluya mal olacak” (n-tv)

Turist akınına tepki veren kentlerden biri de Floransa. Kentin merdiven ve meydanları yerde oturup, bir şeyler atıştıran turistlerden geçilmiyordu. Ancak artık sokakta yemekte diretirseniz 500 euroya varan para cezası ödemeye hazırlıklı olmanız gerekiyor. Amsterdam'da ise tuvalet ihtiyacını sokakta giderirken ya da sarhoş olup naralar atıp şarkı söylerken yakalanırsanız para cezası alabilirsiniz.



"Güneş kremini yasaklayan ilk ülke” (DW)

Adı pek duyulmamış olsa da Okyanusya'daki ada ülkesi Palau çevre koruma konusunda dünyanın öncü ülkelerinden. Yıllar önce dünyanın ilk köpekbalığı koruma alanı burada oluşturulduğu gibi ticari amaçlı su ürünleri avcılığı da ilk burada yasaklanmıştı. Palau'nun gündeminde şimdi ise mercanlara zararlı güneş kremleri var. Küçücük bir ülke olabilir ama sürdürülebilirlik konusundaki hedefleri kocaman.



"Paris'teki açık hava pisuarları” (dw.com)

Paris'te Sen nehri kıyısına konulan kırmızı renkli pisuarlar tartışmaya neden oldu. Pisuarlar yürüyüşe çıkanlar ve turistler tarafından net şekilde görülebiliyor. Sokakların umumi tuvalet olarak kullanılmasını engellemek için konulan pisuarlar alay konusu haline geldi. Yer seçimi talihsiz olsa da pisuarlar Avrupa'daki umumi tuvalet sıkıntısını gözler önüne serdi.



"Türkiye: Tatilciler geri dönüyor” (Süddeutsche)

Turist rakamlarında yüzde 25 artış. Terör saldırıları ve siyasi gerilim nedeniyle turistlerin uzak durmayı tercih ettiği Türkiye uzun süredir bu kadar iyi bir sezon geçirmemişti. Bunda Türk Lirası'ndaki düşüşün etkisi oldu. Tunus ve Mısır da hesaplı seçeneklerle tatilcileri kendine geri çekmeye başladı. İspanya ise yüzde beş ile son dokuz yılın ilk gerilemesini kaydetti.



"Instagram kurbanı mekanlar” (spiegel.de)

Instagram'da henüz keşfedilmemiş cennetler şeklinde paylaşılan farklı gezi noktaları bir anda turist ve gezginlerin akınına uğruyor. Güney Tirol'de bulunan Braies/Prags gölü de bunlardan biri. Gölün Instagram'da şu anda 200 bin kadar fotoğrafı var. Sonuç: Göle giden yol bu yaz yoğunluk nedeniyle kapatıldı. Dağ manzarası diyorduk, değil mi?



"Restoranda çocuk yasağı” (dpa)

Çocuklar masa ve banklara tırmanırken, ebeveynleri izliyor. Almanya'nın tatil adalarından Rügen'deki bir restoran buna bir dur diyerek, restorana çocuk getirilmesini yasakladı. Karar büyük tartışmalara neden olurken, restoranın da dolup taşmasını sağladı. "Sadece yetişkinlere özel" seçenekler son yıllarda otel ve gastronomi branşında oldukça revaçta görünüyor.



"Cennet ada enkaz altında” (ZDF)

Endonezya'ya bağlı tatil adası Lombok bir haftada iki ayrı büyük depremle sarsıldı. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Turistler adadan kaçarcasına ayrıldı.



"Vikingler UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde” (dw.com)

Şimdilerde oldukça sakin olan Almanya'nın kuzeyi bundan bin yıl önce gayet hareketliydi. Viking yerleşimi Hedeby o zamanlar Kuzey Avrupa'nın en önemli ticaret limanıydı. 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı. Saksonya Anhalt eyaletinde bulunan Naumburg Katedrali de yine 2018’de Dünya Mirası ilan edildi.



"Yunanistan: Şişman turistler eşeğe binemeyecek” (spiegel.de)

Santorini adasında turistler dik tepelerde eşeklerle taşınıyor. Hayvan hakları savunucularından gelen yoğun itirazlar sonucunda uygulamaya kilo sınırlaması getirildi. 100 kilodan ağırsanız eşeğe binemiyorsunuz. Ancak uygulamada bu ne kadar hayata geçiriliyor, tartışılır.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI