radyobir
radyobir

2020'de en az 3 bin göçmen hayatını kaybetti

Uluslararası Göçmenler Günü'nde Birleşmiş Milletler, bu yıl en az 3.174 göçmenin zulüm ve şiddetten kaçarken ya da yoksul yaşamlarını iyileştirmeye çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.

19 Aralık 2020 10:08 | Kategori: Dünya

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), kayıtlı göçmen ölümlerinin sayısının büyük ölçüde hafife alınmasının olası olduğunu kaydetti. Binlerce insanın çöllerde, ormanlarda ve denizlerde tehlikeli yolculuklara çıktığını belirten örgüt, binlerce kişi yaşamını yitirse de bu ölümlerin kayda geçmediğine dikkat çekti.

IOM, küresel çapta bu yıl kaydedilen göçmen ölümlerinin toplam sayısının önceki yıllara göre daha düşük olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, bazı göç yollarında ölümlerin önemli ölçüde arttığı belirtiliyor. Örneğin, IOM sözcüsü Paul Dillon, 2018'deki 45 ölümle karşılaştırıldığında, 2020'de İspanya'nın Kanarya Adaları yolunda en az 593 ölümün belgelendiğini söyledi.

Dillion, "Güney Amerika'da da önceki yıllara kıyasla göçmen ölümlerinde bir artış kaydedildi ve çoğu Venezuelalı göçmen olmak üzere en az 104 kişi hayatını kaybetti. Bu, geçen hafta Venezuela açıklarında boğulan en az 23 kişiyi içeriyor. ABD-Meksika sınırında 381 erkek, kadın ve çocuk da yaşamını yitirdi" dedi.

Bu yıl, en yüksek can kaybı Avrupa içinde ve yolunda göç sırasında yaşandı; 1.700'den fazla göçmen hayatını kaybetti. Dillion, ölümlerin önemli bir kısmının Sahra altı Afrika'dan gelen göçmenler arasında olduğunu söyledi.

‘‘Göçmenler sadece istatistik değil’’

Göçmenlerin sadece istatistik olmadığını vurgulayan IOM sözcüsü, Bunların özellikle Corona virüsü salgını döneminde, göç ettikleri ülkelere önemli katkılarda bulunan kişiler olduklarına dikkat çekti.

Dillion, "Her gün gördüğümüz şey, sağlık tesislerindeki ve huzurevlerindeki doktorların, hemşirelerin ve destek personelinin görüntüleri. Bunların çoğu Corona virüsü salgıyla mücadele için çalışan göçmen işçiler; hayat kurtarıyorlar" dedi.

Dillion, göçmenlerin karalanıp ayrımcılığa uğramak yerine benimsedikleri toplumlara verdikleri hizmetler ve yararlı rolleri nedeniyle iyi karşılanmaları ve takdir edilmeleri gerektiğini söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI