radyobir
radyobir

244 milyon çocuk eğitim alamıyor

Son yıllarda yaşanan iç çatışmalar, savaşlar, artan mülteci göçü, Covid-19 salgını gibi birçok faktör, en savunmasız çocukları vurdu. Uzmanlara göre kış ayları dünya genelinde çocuklar için oldukça zor geçecek.

04 Eylül 2022 07:44 | Kategori: Dünya

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yayınladığı son verilere göre, birçok ülkede yeni öğretim yılının başlayacağı bu ay, yaşları 6 ile 18 arasında değişen yaklaşık 244 milyon çocuk ders başı yapamayacak.

UNESCO’nun eğitimden yoksun kalan çocuklarla ilgili hazırladığı son raporda, dünya genelinde eğitime ulaşamayan çocuk sayısının en fazla olduğu yer, Sahra Altı Afrika. Bu bölgede en az 98 milyon çocuğun okula gidemiyor.

Afrika’yı Orta ve Güney Asya izliyor. Bu bölgelerdeki farklı ülkelerden eğitim alamayan çocuk sayısı 85 milyon.

New York’ta düzenlenecek üst düzey zirve ile eğitim seferberliği

12 Eylül’de başlayacak 77. BM Genel Kurulu’nda, dünyada eğitim dışında kalan milyonlarca çocuğun okullarına dönebilmesini sağlamak için, üst düzey katılımın beklendiği üç günlük bir zirve düzenlenecek.

BM Genel Merkezi'nde 16 Eylül’de başlayacak "Eğitim Zirvesi”nde çocukların okulların dönüşünün sağlanmasını amacıyla küresel kamuoyuna, sivil toplum örgütlerine ve ülke hükümetlerine, "eğitimde seferberlik” çağrısında bulunulacak.

Zirvede, örgün eğitim dışında kalan çocuklar için kapsayıcı, eşitlikçi, güvenli, sağlıklı okulların nasıl sağlanacağı tartışılacak.

Eğitim Zirvesi’nin son gününde, çok sayıda dünya liderinin katılımıyla, eğitim dışı kalan çocuklar için "Ulusal Taahhüt Beyannamesi” sunması bekleniyor.

"Zirve, eğitim dışında kalan çocuklar için bir dönüm noktası”

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, New York’ta yapılacak zirve sonrasında çıkacak sonuçlar konusunda umutlu.

Azoulay, düzenlenecek zirvenin eğitim dışı kalan çocuklar için çok önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, ”küresel bir seferberlik” çağrısı yaptı..

Azoulay, her çocuğun eğitim hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini, eğitim dışı kalan çocukların bu durumunu kimsenin kabul edemeyeceğini kaydetti.

Azoulay, BM’nin belirlediği ‘2030 yılına kadar herkes için kaliteli eğitim’ hedefine ulaşılamama riski olduğu uyarısında bulunarak, "Eğitimin uluslararası gündemin en üstüne yerleştirilmesi için küresel bir seferberliğe ihtiyacımız var” dedi.

Azoulay, son UNESCO verilerinde okula gidemeyen kız ve erkek çocukların oranlarındaki farkın dünya çapında giderek kapandığını, bu durumun olumlu bir gelişme olduğunu da kaydetti.

Azoulay, Ukrayna'da dört milyon erkek ve kız çocuğunun bu ay okullarına dönüşleriyle ilgili büyük bir belirsizlikle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekerek, "Çocuklar, çoğu savaş sırasında zarar görmüş okullara, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının orada olup olmayacaklarından hala emin değiller. Birçok veli, çocuklarını okula göndermekte tereddüt ediyor, güvende olup olmayacaklarını bilmiyorlar” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI