radyobir
radyobir

3 ay sonra kapılarını açtı

Fransa'nın ve Paris'in sembolü, dünyanın en çok ziyaret edilen mekanı Eyfel Kulesi, Corona virüsü salgını nedeniyle 3 ayı aşkın bir süredir kapalı kaldıktan sonra, kapılarını bugün yeniden turistlere açtı. Yılda 7 milyon kişinin ziyaret ettiği ünlü kule, hijyen kurallarına uyulması şartıyla ziyaret edilebilecek.

26 Haziran 2020 08:10 | Kategori: Dünya

Corona salgınının ardından, 13 Mart'ta kapatılan Eyfel Kulesi, sabah 10.00'da açıldı. Ancak Corona virüsünün yayılma tehlikesine karşı, ziyaret sırasında maske takılması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi şartı getirildi. Eyfel Kulesi'nin dört ayağından ziyaretçileri yukarı taşıyan asansörler, kalabalık birikmeler yaşanmaması için kapatıldı.

Sabah saatlerinde az sayıda turist kalabalığı Kule'nin açılması için kuyruk oluşturdu. Açılışı Japon, İspanyol ve Alman turistlerin bulunduğu ancak çoğunluğunu Paris ve civarından gelen yerli turistlerin oluşturduğu 50 kadar ziyaretçi yaptı. Ardından normal dönemlerde uzayan kilometrelerce kuyruğu beklemeden gelen ziyaretçiler, doğrudan içeri girebildi.

Kule'nin en üst katı olan 3'üncü kata çıkışlar asansörlerin kapanması, katın dar olması ve camla çevirli kapalı bir alan olması nedeniyle ziyarete açılmadı. Ziyaretçiler, ünlü kuleyi gezebilmek için 672 adet merdiveni tırmanmayı göze aldı.

Kule içinde de yerlerde ziyaret yönünü gösteren oklar, fiziki mesafeyi işaret eden çizgiler konuldu. Her köşe başında ve girişlerde alkol içeren jel kutuları yerleştirildi.

Turistler, şimdilik kulenin 2'inci katına kadar çıkabilecek. Eğer Corona virüsü salgınının yayılma hızı düşmeye devam ederse, 2'inci kata Temmuz ayından itibaren asansörlerle çıkılmasına izin verilecek.

İnternet üzerinden rezervasyon yapılmasını "şiddetle öneren" Kule yönetimi, gişeden de bilet satışına devam edecek. Ancak yönetim, yoğun ilgi durumunda dışarıda kalmamaları için internet üzerinden rezervasyonu şiddetle tavsiye ediyor. Zira, ziyaretçi sayısı, fiziki mesafe kurallarına uygun olması için sınırlı tutulacak ve gerektiğinde gişe satışları duracak.

Her ay 9 milyon Euro kayıp

Karantina uygulamaları ile her ay 9 milyon Euro gelir kaybeden Eyfel Kulesi yönetimi, turistlerin ilgisini çekmek için çocuklara yüzde 50 indirim, işyeri indirimleri gibi özel fiyat uygulamasına gitti. Kule yönetimi, Paris ve Fransa'nın diğer kentleri ile yakın Avrupa kentlerinden gelecek ziyaretçilerle bu süreci atlatmayı umuyor.

Ayrıca gençlerin ilgisini çekmek için 9 Temmuz'dan itibaren Perşembe ve Cuma günleri bir DJ eşliğinde müzik yapmaya da başlanacak. Yerden 57 metre yükseklikteki ilk katta hamburger ve dondurma servisi başlayacak. Kule'nin ünlü Michelin yıldızlı restorantı Jules Verne ise 30 Haziran'da kapılarını açacak.

Eyfel'e ait rakamlar

Gustave Eiffel tarafından 1889 yılında inşa edilmesinden bu yana yalnızca 2. Dünya Savaşı sırasında uzun süre kapanan Eyfel Kulesi, tarihinde ikinci kez Covid 19 krizi nedeniyle 3 ayı aşkın süredir kapalı kaldı.

Eyfel Kulesi, 324 metre uzunluğunda. "Dev bir puzzle" görüntüsünde olan kule, 2,5 milyon vida ile birbirine bağlanan 218 bin 38 metal parçanın birleştirilmesiyle inşa edilmiş. Demir blokların ağırlığı 7 bin ton, boyası ise 60 ton.

Eyfel hakkında bilinmesi gereken 5 ilginç gerçek

Bugün kapılarını yeniden açan Eyfel Kulesi hakkında bilinmesi gereken 5 önemli gerçek var.

Birincisi, boyu: İlk yapıldığı 1889 yılında Eyfel, uzun süre dünyanın en yüksek kulesi olarak bilindi. Tepesindeki antenin eklenmesiyle 324 metreye yükseldi. Ancak sıcak havalarla Eyfel'in boyu 20 cm. uzarken, soğuk havalarda 10 cm. daha kısalabiliyor.

İkincisi, boyası: Özel bir metal boyası ile boyanan Eyfel Kulesi, kurulduğundan bu yana 19 kez yeniden boyandı. Her 7 yılda bir, üstelik de mimarı Gustave Eiffel tarafından kullanılan teknikle, elle boyanıyor.

Üçüncüsü, asansörleri: Eyfel'in ilk yapılan 5 hidrolik asansörü, o zaman için büyük bir teknik başarı olarak algılandı. Asansörden çok bir teleferik görüntüsü veren ve eğimli raylar üzerinde ilerleyen Doğu ve Batı ayağındaki bu asansörler, otantik halini korumak isteyen bakım ekibine epey iş çıkarıyor.

Dördüncüsü, Gustave Eiffel'in dairesi: Kulenin mimarı Gustave Eiffel, en üst katın üst platformunda, 100 metrekarelik bir alana sahipti ve açık alanın ortasında asansör benzeri bir kabin içinde yaşıyordu. Bir evden çok Eiffel'in ziyaretçilerini kabul ettiği bir mekan işlevi gören alanda, bir oturma odası, üç ofis, bir banyo ve tuvalet vardı ama yatak odası yoktu. Şimdi turistler en üst kattaki bu mekanı da görebiliyor.

Beşincisi, Eyfel ile evlenen Amerikalı: Eyfel Kulesi, Fransa'da en popüler evlenme teklifi yapılan mekanlardan birisi. Hatta tekliflerini burada yapan çiftler, düğün fotoğraflarını çektirmek için de Kule'ye geliyor. Amerikalı objectofil (cansız nesnelere arzu duyan ya da aşık olan) Erika LaBrie, daha da ileri giderek, 2'inci katta düzenlenen dar katılımlı bir törenle Eyfel Kulesi ile evlendi. Uzun süre idari engelleri aşmak için mücadele eden LaBrie, sonunda resmi belgeleri üzerinde, adına Eiffel adını ekletmeyi başardı. O günden bu yana her yıl bir defa Eyfel Kulesini ziyaret ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI