radyobir
radyobir

35 yıl sonra vatanına kavuştu

ABD'de kız arkadaşını öldürmekten suçlu bulunan Fikri Bayramoğlu, 35 yıl sonra vatanına ve ailesine kavuştu. Hiç görmediği yeğeniyle sabaha kadar sohbet etti, güneş doğunca soluğu Boğaz'da aldı...

13 Nisan 2015 07:42 | Kategori: Yaşam

ABD’de kız arkadaşını öldürmekten suçlu bulunan Fikri Bayramoğlu, 35 yıl sonra vatanına ve ailesine kavuştu. Hiç görmediği yeğeniyle sabaha kadar sohbet etti, güneş doğunca soluğu Boğaz’da aldı...

ABD’nin California eyaletinde, 1980 yılında kız arkadaşı Tracy Lee Jones’u öldürmekten hapse giren Fikri Bayramoğlu (67), 35 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 3 gün önce Türkiye’ye iade edildi.

İstanbul’a polis eşliğinde getirilen, ilk gecesini nezarethanede geçiren Bayramoğlu, ertesi gün çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Evdeki ilk gecesini kardeşi Ufuk’a sarılıp gözyaşı dökerek, hiç görmediği yengesi ve iki yeğeniyle sohbet ederek geçiren Fikri Bayramoğlu, dün sabah da ilk iş Boğaz’a giderek İstanbul hasretini dindirdi.

ABD’ye gittiği 1978’de 30 yaşında olan Bayramoğlu, 20’li yaşların başındaki Tracy Lee Jones’la tanıştı, iki yıl birlikte yaşadı.

KENDİ CANINI ALAMADI

Ancak annesi kansere yakalanınca, Tracy ona bakmak için 1980 yılı başında evden ayrıldı ve kısa süre sonra, 17 Nisan 1980’de ise o korkunç olay yaşandı. Fikri Bayramoğlu tabancasıyla Tracy Lee Jones’u öldürdü. Ardından başına dayayıp tetiği çektiği silah, tutukluk yaptı. O da mutfaktan aldığı bıçağı peş peşe kendi göğsüne sapladı. Hastanede doktorları kurtulmasına mucize dediler. Bir bıçak darbesi kalbine 11 milimetre girmişti. Eyalet mahkemesi, Bayramoğlu’nu 15 yılı afsız ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Cezaevindeki koğuşunda bıçak bulunan, şartlı tahliyeden yararlanamadığı için yönetime öfkeli mektuplar yazan Bayramoğlu, 35 yılını demir parmaklıklar arkasında geçirdi. Değiştirdiği 7 cezaevinin ardından, Chuckawalla Cezaevi’ndeyken iade kararı çıktı. Bayramoğlu’nu, Türkiye’den giden iki polis ABD’de teslim alarak İstanbul’a getirdi. Cezaevinde giydiği beyaz eşofmanı ve terlikleriyle indiği Atatürk Havalimanı’nda ilk iş toprağı öpen Fikri Bayramoğlu, ardından da bıraktığında 12, şimdi 49 yaşındaki kardeşi Ufuk ile hiç görmediği yeğeni Eren’e sıkı sıkı sarıldı, gözyaşı döktü...

ANNE BABASI, O İÇERİDEYKEN VEFAT ETTİ

Fİkrİ Bayramoğlu, hapisteki 12’nci yılında annesi ve babasıyla son kez görüştü. Babasından ABD’ye gittiği için ettiği bedduayı geri almasını istedi. Baba-oğul sarılarak ağladı. İstanbul’a dönen anne ve babası, 2 yıl sonra peş peşe vefat ettiler.

15 MİLYON DOLARLIK TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Türkiye’ye iade kararı sonrası Fikri Bayramoğlu, avukatı Stanley Stone aracılığıyla, cezaevinde fazla yatırıldığı gerekçesiyle ABD hükümetine 15 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Bayramoğlu Hürriyet’e şunları söyledi: "Türkiye’ye gelirken, davayı geri çekmem karşılığında 500 bin dolar teklif ettiler ama kabul etmedim. Haklarımı sonuna kadar  alacağımı söyledim. Çok şükür artık memleketimdeyim. Hükümetime, devletime teşekkür etmeye mecburum. Benim hayatıma, hürriyetime, insani ve kanuni haklarıma kıymet verdiler.”

BABASI BEDDUA ETTİ

Boğaz’da İstanbul hasretini de gideren Fikri Bayramoğlu’nun ablası Nazlı, 1960’lı yılların başında ABD Konsolosluğu’ndan bir görevliyle evlendi. California’ya yerleşince, kardeşlerini de yanına aldırdı. 1948 model Plymouth otomobiliyle Şişli-Çağlayan arasında dolmuşçuluk yapan Fikri Bayramoğlu, 1978’de, babasının itirazlarına rağmen ABD’ye gitti. Babası da kendisine beddua etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI