radyobir
radyobir

6 Ocak Komisyonu Trump'ı ifadeye çağırıyor

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonu ara seçimler öncesindeki son oturumda eski Başkan Donald Trump'ın Demokrat Biden'ın kazandığı 2020 seçimlerinin sonucunu değiştirme amaçlı "çok yönlü bir plan uyguladığı" suçlaması üzerinde durdu. Komisyon Trump'ın ifadeye çağrılması yönünde oy kullandı.

14 Ekim 2022 07:07 | Güncelleme :14 Ekim 2022 09:39 | Kategori: ABD

Komisyon üyeleri bir süredir eski Başkan Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’i resmi olarak komisyona ifade vermeye çağırma konusunu değerlendiriyordu.

Yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşan komisyon bugünkü oturumun ardından oy birliğiyle Trump’ın ifadeye çağrılmasına karar verdi.

Komisyonun Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney, "6 Ocak’ın en önemli oyuncusundan yeminli ifade istemeliyiz. Tüm bu yaşananları başlatan kişiden doğrudan cevap almayı talep etmeliyiz” diye konuştu.

Cheney: "Yaşananların hesabı verilmezse normalleşir”

Komisyonun başkanı Bennie Thompson, oturumun başında yaptığı konuşmada soruşturmanın partizan bir girişim olduğunu reddetti, komisyon olarak yalnızca gerçekleri ortaya koyduklarını vurguladı.

Komisyon üyelerinin 6 Ocak Kongre saldırısında eski Başkan Donald Trump’ın doğrudan rolünün olduğunu vurguladığı oturumda komisyonun başkanı Bennie Thompson, "Trump’ın yeminine sürekli ihanet etmesi demokrasimizin bir ayağına yönelik saldırıyla sonuçlandı. Hala buna inanmak zor” ifadelerini kullandı.

Komisyonun Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney oturumun başında yaptığı konuşmada, 6 Ocak Kongre saldırısında doğrudan eski Başkan Donald Trump’ın sorumluluğu olduğuna bir kez daha işaret ederek, "Bunların hiçbiri onsuz mümkün olamazdı. Trump, destekçilerinin bazılarının silahlı olduğunu bilmesine rağmen onları Kongre binasına gönderdi. Kendisine ısrarlı çağrılar yapılmasına rağmen, destekçilerinden oluşan kalabalığı dağıtmayı reddetti” diye konuştu.

Cheney komisyon olarak amaçlarının 6 Ocak Kongre saldırısı gibi bir olayın tekrarlanmaması için reform önerisinde bulunmak olduğunu ve önlemek için gerekli adımlar atılmazsa benzer bir olayın yinelenmesi riskinin bulunduğuna dikkat çekti.

6 Ocak Kongre saldırısının münferit bir olay olmadığının ve ABD demokrasisinin Trump sonrası dönemde kırılgan olduğuna ilişkin bir uyarı olduğunun altını çizen Cheney, "Bunların hiçbiri bir cumhuriyette normal, kabul edilebilir ya da hukuki değil. Bu süreçte yalnızca piyade erlerini cezalandıramayız. Hesap verilmezse bunlar normalleşir” ifadelerini kullandı.

Liz Cheney, "Donald Trump’ın kandırıldığı şeklinde bir savunma olamaz. Hiçbir başkan hukukun üstünlüğüne meydan okuyup anayasal bir cumhuriyette bu şekilde hareket edemez. Nokta” şeklinde konuştu.

"Seçim sonuçları netleşmeden zafer ilan edeceğiz”

Oturumun ilk bölümünde eski ABD Başkanı Donald Trump’ın eski baş stratejisti Steve Bannon’ın hem 2020 seçimi günü hem de 6 Ocak Kongre saldırısından bir gün önceki bir programdan kaydı kamuoyuyla paylaşıldı.

Steve Bannon’ın 3 Kasım 2020 Salı günü yaptığı açıklamada Trump’ın ekibinin stratejisinin seçim sonuçları belli olmadan zafer ilan etmek olduğunu söylediği dikkat çekiyor.

Oturumda Steve Bannon’ın 6 Ocak 2021’deki Kongre saldırısından bir gün önce yani 5 Ocak’ta da bir radyo yayınında sarf ettiği sözlere ait görüntüler izletildi.

6 Ocak komisyonuna ifade vermeyi reddeden Steve Bannon söz konusu kayıtta "Yarın kıyamet kopacak. Yarın saldırı anı. Olağanüstü şekilde farklı bir gün olacak” ifadelerini kullanıyor.

Nancy Pelosi’nin yeni görüntüleri

Oturumun öne çıkan anlarından biri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 6 Ocak Kongre saldırısı sırasında Virginia Valisi ve Trump yönetiminden yetkililerle telefonda görüştüğünü gösteren görüntülerdi.

Görüntülerde Nancy Pelosi ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’ın Kongre’de güvenliğin artırılması ve Ulusal Muhafızlar’ın başkente gönderilmesini sağlamak için hararetle telefon görüşmesi yaptıkları görülüyor.

Gizli Servis’ten alınan yeni belgeler

Temmuz ayında yapılan son oturumdan bu yana yaz dönemi boyunca aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kabinesinden isimlerin de olduğu eski yetkililerle mülakat yapan komisyon bu görüşmelerden elde ettiği yeni delilleri sundu.

Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulduğundan bu yana geçen 15 ay içinde binden fazla görüşme yapan ve milyonlarca belge toplayan 6 Ocak komisyonu, yaz döneminde eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eski Maliye Bakanı Steve Mnuchin ve Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçlarından Clarence Thomas’ın eşi Ginni Thomas’la görüşmüştü.

Ginni Thomas’ın Joe Biden’ın kazandığı 2020 başkanlık seçimlerinin ardından 6 Ocak saldırısına giden süreçte Beyaz Saray’la irtibatta olduğu belirtilmişti.

Bugün düzenlenen oturumda Gizli Servis’in komisyonla paylaştığını belirttiği 1,5 milyon sayfa belge ve görüntüler de gündeme geldi.

Gizli Servis görevlilerinin hükümet tarafından kendilerine tahsis edilen cep telefonlarında 6 Ocak gününe ait bazı mesajların kayıp olduğu ortaya çıkmış, Gizli Servis yetkilileri bu mesajların cihaz değişimi sırasında olduğunu belirtmişti.

6 Ocak Komisyonu da 6 Ocak gününe ait kayıp mesajlarla ilgili olarak Gizli Servis’le irtibata geçerek bu mesajların komisyonla paylaşılmasını talep etmişti.

Eski Beyaz Saray danışmanlarından Cassidy Hutchinson komisyona yaz döneminde verdiği ifadede, 6 Ocak günü Trump’ın makam aracının şoförüne kızgın bir şekilde müdahale ederek kendisini destekçilerinin toplanmaya başladığı Kongre binasına götürmesini istediğini anlatmıştı.

Nihai rapor Aralık ayında

6 Ocak komisyonun nihai raporunu Aralık ayında açıklaması planlanıyor. Komisyonun Trump hakkında resmi olarak bir suçlama getirme yetkisi bulunmuyor.

Komisyonun yaptığı çalışmanın ardından Adalet Bakanlığı’na kayıtları gönderip göndermeyeceği veya konuyu resmi olarak Adalet Bakanlığı’na havale edip etmeyeceği şu aşamada belirsiz.

6 Ocak komisyonun görev süresi mevcut Kongre’nin görev süresinin dolacağı ve ara seçimlerden sonra yeni kongrenin göreve başlayacağı 3 Ocak’ta sona erecek.

Kongre seçimleri öncesi son oturum

Cumhuriyetçiler Demokratlar’ın liderliğinde yürütülen 6 Ocak Kongre saldırısı soruşturmasının Trump’a yönelik siyasi bir saldırı olduğunu iddia ediyor.

Komisyonunun bugün yapılan onuncu oturumu Kasım ayında yapılacak ara seçimlerden önceki son oturum.

6 Ocak komisyonun Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney Trump tarafından hedef alınan isimlerden biriydi. Cheney geçtiğimiz aylarda temsil ettiği Wyoming eyaletinde Kongre üyeliği için yapılan Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerini kaybetmişti.

Komisyonun Cumhuriyetçi üyesi Adam Kinzinger ise seçim yarışına girmeme kararı aldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI