radyobir
radyobir

6 Ocak oturumlarının ikincisi başlıyor

ABD Kongresi'ne 6 Ocak 2021'de eski Başkan Donald Trump destekçilerinin yaptığı baskını soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komisyonu'nun ikinci oturumu, bugün yapılıyor. Oturumun, Trump'ın 2020 başkanlık seçimini kaybetmesinin nedeninin geniş kapsamlı seçim hileleri olduğu şeklindeki, "Büyük Yalan" olarak bilinen iddiasına odaklanması bekleniyor.

13 Haziran 2022 19:14 | Kategori: ABD

Oturumun yapılacağı Temsilciler Meclisi Cannon Kongre binasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Oturumun yapılacağı salon bomba uzmanları ve köpeklerle güvenlik taramasından geçti.

Temsilciler Meclisi 6 Ocak Özel Komisyonu, iki panelde dört görgü tanığının ifadelerini dinleyecek. İfade verecekler arasında Trump'ın müttefiklerinin Georgia ve Pennsylvania eyaletlerindeki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına şüpheyle yaklaşması sonucu istifa eden Atlanta ve Philadelphia kentlerinin seçim yetkilileri var.

Yerel saatle sabah 10.00'da başlaması beklenen oturumun planlanandan 30 ila 45 dakika geç başlayacağı bildirildi.

6 Ocak Komisyonu'nun bu ay toplam altı oturum düzenlemesi bekleniyor. Oturumlarda, eski Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre üyelerinin, Joe Biden'ın 2020 Kasım seçimlerindeki zaferini tescillemek için toplandığı sırada, Başkan Trump yandaşlarının Kongre'ye düzenlediği baskınla ilgili bir yıldır süren soruşturmada elde edilen bulgular değerlendiriliyor.

Bugünkü oturum Trump'ın kızı Ivanka dahil yakın çevresinin, seçim yolsuzluğu iddialarına karşı koyduklarıyla ilgili ifadelerine yer verilen ve 9 Haziran gecesi yapılan ilk oturumu izliyor.

Televizyonlarda "primetime" olarak bilinen ve en çok izleyici çeken akşam saatlerinde canlı olarak yayınlanan ilk oturumu yaklaşık 20 milyon Amerikalı izlemişti.

Komisyon üyeleri, Trump ya da başkalarının giriştiği ve suç oluşturan faaliyetlere ilişkin inandırıcı suçlamaları Adalet Bakanlığı'nın soruşturduğunu görmek istediklerini söylüyor.

Trump, yasalara aykırı davrandığını reddediyor ve Demokrat Parti liderliğindeki soruşturma komisyonunu, siyasi cadı avı olarak değerlendiriyor. Demokratlarsa can kayıplarına da yol açan baskını soruşturmanın gerekli olduğunu savunuyor ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin partiler üstü bağımsız bir komisyon çağrısında bulunduğunu, ancak Cumhuriyetçi Partililer'in bunu reddettiğini hatırlatıyor.

Bugünkü oturumda iki panelde görgü tanıklarının ifade vermesi dışında, 6 Ocak baskınıyla ilgili kişilerle yapılan görüşmelerden ve alınan ifadelerden oluşan binden fazla video kaydı ele alınacak.

İlk panelde Trump'ın 2020 seçim kampanyası sorumlusu William Stepien ve Fox News kanalının eski siyasi editörlerinden Chris Stirewalt'ın yer alması öngörülüyordu. Ancak William Stepien'in ailevi bir acil durum nedeniyle bugün ifade veremeyeceği, bunun yerine avukatının bir açıklama yapacağı kaydedildi.

Komisyondan bir görevli, gazetecilerle yaptığı bir telefon toplantısında, görgü tanıklarının mahkeme celbi altında ifade verip vermeyecekleri sorusunu yanıtsız bıraktı.

Stepien'in firması, 6 Ocak Özel Komisyonu'nun başkan yardımcısı Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Liz Cheney'e karşı önseçime girmeye hazırlanan ve eski Baştan Trump tarafından desteklenen Harriet Hageman'la çalışıyor. 9 üyeli özel komisyonun Cumhuriyetçi partili tek üyeleri Liz Cheney ve Adam Kinzinger.
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, Trump'ı eleştirmesi nedeniyle Cheney'i parti liderliği görevinden uzaklaştırmak için oylama yapmıştı. Cheney, Trump'ın sözlü saldırılarının da hedefi haline gelmişti.

Bugünkü ikinci panelde de, muhafazakar Cumhuriyetçi seçim avukatı Ben Ginsberg, Trump cephesinin Georgia eyaletindeki seçim sonuçlarını sorgulaması üzerine istifa eden Atlanta'da görevli savcı Byung J. "BJay" Pak ve 2020 seçimlerinin doğruluğunu savunması nedeniyle Trump'ın saldırılarının hedefi haline gelen, Philadelphia seçim kurulunun tek Cumhuriyetçi Partili üyesi Al Schmidt dinlenecek.

2016 seçimlerinde Trump'ı destekleyen, ancak 2020 seçimlerinde Biden'ın kazandığı Georgia ve Pennsylvania, Trump'ın seçim hilesi iddialarının hedefindeydi.

Bir komisyon görevlisi ayrıca Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Zoe Lofgren'in bugünkü oturumda liderlik rolü üstleneceğini kaydetti.

6 Ocak baskını sırasında dört kişi öldü. Bu kişilerden biri polis tarafından vurularak öldürüldü. 140 polis memurunun yaralandığı saldırının ertesi günü bir polis hayatını kaybetti. Dört polis memuruysa daha sonra intihar etti.

Baskınla ilgili yaklaşık 850 kişi tutuklandı. Bu kişilerin 250'si polise saldırmakla ve polisin görevini yapmasına engel olmakla, 90 kişiyse öldürücü ya da tehlikeli silah kullanmak ya da bir polis memurunun ağır yaralanmasına yol açmakla suçlanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI