radyobir
radyobir

7 ülke ordusu çocuk savaşçı kullandı

Zerrougui, "Dünyada çocuk olmanın en tehlikeli olduğu yerlerden biri Suriye" dedi. BM, geçtiğimiz yıl dünya genelinde 7 ülke silahlı kuvvetleri ile 50 silahlı grubun çatışmalarda çocukları kullandığını açıkladı.

05 Temmuz 2014 22:05 | Kategori: Dünya

BM Genel Sekreteri'nin çatışmalarda çocukların korunmasından sorumlu özel temsilcisi Leyla Zerrougui, 2013 yılına ilişkin hazırlanan raporu gazetecilerle paylaştı.
Zerrougui, geçen yıl inceledikleri 23 çatışma bölgesinde çocukların savaştırıldığını, öldürüldüğünü, sakat bırakıldığını ve cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.
Hazırladıkları raporda 7 ülkenin milli ordusu ile Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Suriye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde faaliyet gösteren 50 farklı silahlı grubun çocukları silah altına alarak savaşlarda kullandığının tespit edildiğini kaydeden Zerrougui, geçen yıl Çad'ın bu uygulamalara son vererek listeden çıktığını belirtti.

NİJERYA, SURİYE, OAC, GÜNEY SUDAN

Zerrougui, çocukların çatışmalarda kullanılması ve çocuklara karşı işlenen suçların yoğun olarak işlendiği bölgelere ilişkin bilgi vererek, Nijerya'da Boko Haram örgütünün hastane ve okullara düzenlediği saldırı ve çocukları öldürmesi nedeniyle bu yılki listeye girdiğini söyledi.
2013 yılında özellikle Afganistan, Suriye ve Irak'ta öldürülen ve sakat bırakılan çocuk sayısında ciddi artış görüldüğünü kaydeden Zerrougui, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çocukların silah altına alınması sistematik hale geldi ve tüm taraflar çocukları savaştırıyor" diye konuştu.
Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana öldürülen çocuk sayısının 10 bini aştığını vurgulayan Zerrougui, "Dünyada çocuk olmanın en tehlikeli olduğu yerlerden birisi Suriye" dedi.
Zerrougui, Irak'ta IŞİD'in ilerleyişinin de çocuklar için çok büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.

GEÇEN YIL 8 FİLİSTİNLİ ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Zerrougui, işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklara yönelik işlenen suçlara ilişkin de bilgiler vererek, geçen yıl 6 erkek, 2 kız toplam 8 Filistinli çocuğun İsrail tarafından öldürüldüğünü, bin 265 çocuğun da yaralandığını söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI