radyobir
radyobir

AB, 15 bin Ukrayna askerine eğitim verecek

AB dışişleri bakanları, 15 bin Ukrayna askerine eğitim verilmesi ve Ukrayna'ya altıncı askeri yardım paketinde uzlaştı. AB ayrıca İran'da aralarında ahlak polisinin de olduğu kurum ve kişilere yaptırım kararı aldı.

18 Ekim 2022 08:05 | Kategori: Avrupa

Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna'ya silah sevkiyatı için 500 milyon euro ek bütçe ayrılmasına ve Ukrayna ordusuna askeri eğitim verilmesi konusunda uzlaşma sağladı.

AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Lüksemburg'daki toplantısı sırasında açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaklaşık 15 bin Ukrayna askerine Almanya ve diğer Birlik üyesi ülkelerde eğitim ve talim verilmesinin planlandığını söyledi. Baerbock, bu şekilde Ukrayna'nın en iyi şekilde desteklenmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

İki yıl sürmesi planlanan AB Askeri Yardım Misyonu (EUMAM) kapsamında, askeri becerilerin yanı sıra mayın temizleme, sağlık hizmetleri gibi alanlarda da eğitim sunulması öngörülüyor. AB tarafından finansmanı sağlanacak askeri eğitim misyonuna 106,7 milyon bütçe ayrıldı.
AB doğrudan savaşa dahil mi olacak?

Ukrayna askerlerine, AB ülkelerinde eğitim verilmesi planları AB'nin de doğrudan savaşa dahil olması anlamına gelip gelmediği tartışmalarına yol açıyor. Ancak, AB bu misyonun savaşa dahil olmak anlamına gelmediğini vurguluyor. Eğitim misyonunu Ukrayna'ya yönelik politikanın bir parçası olarak değerlendiren AB, gerektiği sürece Ukrayna'ya mali, siyasi, diplomatik desteğin sürdürüleceğini, bu desteğin silah yardımı ve askeri eğitim misyonunu da kapsadığını belirtiyor.
500 milyon euroluk ek yardım paketi

AB dışişleri bakanları Lüksemburg'daki toplantıda Ukrayna'ya silah ve teçhizat sevkiyatı için 500 milyon euro ek mali destek sağlanmasında da uzlaşmaya vardı. Altıncı mali destek paketinin kabul edilmesi ile savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'ya sağlanan askeri yardımın miktarı 3,1 milyar euroya ulaştı.

500 milyon euroluk son paketin 490 milyon eurosu silah ve mühimmat ve 10 milyon eurosu da askeri ekipman, ilk yardım çantaları ve yakıt için öngörülüyor.

Mali destek, AB'nin Avrupa Barış Desteği fonundan sağlanıyor. 2021 yılında oluşturan fon için 2027 yılına kadar 5,7 milyar euro bütçe ayrılmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Rusya'nın son keyfi saldırıları, Ukrayna'yı desteklemekteki kararlılığımızı sarsamayacak, tam aksine güçlendirecek" değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna'nın daha fazla silaha ihtiyacı olduğunu belirten Borrell, AB'nin bu silahları göndereceğini de sözlerine ekledi.
Ahlak polisine yaptırım

AB dışişleri bakanları İran'da Jina Mahsa Amini'nin ölümünde ve ardından başlayan protestolarda göstericilere şiddet uygulanmasında sorumluluğu bulunan kurum ve kişilere yaptırım uygulama kararı da aldı. Buna göre, mevcut yaptırım listesine dört kurum ve 11 kişi eklendi.

Jina Mahsa Amini'nin ölümünde sorumluluğu bulunan ahlak polisi ve ahlak polisinin üst düzey yöneticileri Muhammed Rüstemi ile Haj Ahmed Mirzae'ye, göstericilerin şiddetle bastırılmasından sorumlu tutulan Kolluk Kuvvetleri ile yöneticilerine ve ülkede internete erişimi engellemede sorumluluğu bulunan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur'a yaptırım uygulanacak.

Yaptırımlar kapsamında, seyahat yasağı getirildi, ayrıca söz konusu kurum ve kişilerin AB içindeki mal varlıkları donduruldu.

Mevcut yaptırım listesi, 97 kişi ve 8 kurumu kapsıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI