radyobir
radyobir

AB'de yeni isimlerde uzlaşıldı

AB liderleri, Birlik kurumlarının üst düzey yönetimine getirilecek isimler üzerinde uzlaştı. Almanya Savunma Bakanı, AB Komisyonu Başkanlığı görevine aday gösterildi.

03 Temmuz 2019 09:32 | Kategori: Dünya

Avrupa Birliği'ne (AB) üye 28 ülkenin liderleri haftalardır süren pazarlıkların ardından AB kurumlarının üst düzey yönetimine getirilecek yeni isimler konusunda uzlaşmaya vardı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda AB liderlerinin Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'i Avrupa Komisyonu Başkanlığı görevine resmen aday gösterdiğini bildirdi. Von der Leyen'in adaylığı onaylanırsa bu göreve gelen ilk kadın ve 52 yıl sonra göreve gelen ilk Alman başkan olacak.

Tusk, Belçika Başbakanı Charles Michel'in AB Konseyi Başkanlığı’nı kendisinden devralacağını, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı, İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell Fontelles'in de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği görevine resmen aday gösterildiğini duyurdu.

Top Avrupa Parlamentosunda

Tusk,  Avrupa Parlamentosu'na da adayların onaylanması çağrısında bulundu. Onay konusunda "büyük soru işaretleri olduğunu" kabul eden Tusk, parlamentodaki grup başkanlarının adaylığının AB liderleri için bağlayıcı olmadığını, ancak liderlerin "bu kişilere ve sürece saygı gösterdiğini" kaydetti.

Tusk iki önemli göreve iki kadının aday gösterilmesini de vurgulayarak "Dört kilit göreve iki kadın ve iki erkek seçtik. Bu mükemmel bir cinsiyet eşitliği" diye konuştu.

Lagarde IMF Başkanlığını bırakıyor 

Lagarde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı görevine aday gösterilmekten onur duyduğunu ve IMF Başkanlığı ile ilgili görevlerini adaylık süreci sonuçlanana kadar bırakacağını duyurdu.

Merkel’den çekimser oy

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Savunma Bakanı von der Leyen’in adaylık oylamasında kullanılan çekimser oyun kendisine ait olduğunu açıkladı. Merkel buna gerekçe olarak, oybirliği durumunda çekimser oy kullanacağı yönünde koalisyon ortağı ile verilen karara işaret etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI